JAKA ZAŠTITA

Prije pape Benedikta u blindiranom Mercedesu vozio se šeik od Omana

U Mercedesu S 600 sa 570 konjskih snaga vozili su se brojni strani predsjednici i premijeri
 Krajač/CROPIX

ZAGREB - Darko Lukinić, vozač Odjela za osiguranje štićenih osoba, koji je u sklopu Uprave za posebne poslove sigurnosti u MUP-u, dočekao je papu Benedikta XVI. u Zračnoj luci Pleso u crnom blindiranom Mercedesu S 600, registarskih oznaka ZG 2165-JC.

Platili ga 530 tisuća eura

To vozilo, temeljem javnog natječaja, MORH je 2007. kupio od tvrtke Euroline, a s registracijom je stajao ukupno 530 tisuća eura. Mercedes S 600 ima posebno dorađen V 12 biturbo motor sa 570 konjskih snaga i šest tisuća kubičnih centimetara, vozilo je blindirano na najvišem nivou zaštite, tzv. B7, a ukupna težina mu je 4280 kilograma.

Prvi hrvatski gardijski zbor, koji je u drugom mandatu bivšeg predsjednika Mesića preustrojen u Počasnu zaštitnu bojnu, otprije ima dva takva vozila, jedno iz 2004., a drugo iz 2006. Sva tri parkirana su u garaži Ureda predsjednika.

Josipović ga izbjegava

O njima brinu tri MORH-ova vozača, koji su u Njemačkoj bili na školovanju, jer je tim vozilima potrebna dnevna briga, bilo da se voze ili da su parkirani.

Do sada, u protekle četiri godine, taj je Mercedes 90 posto koristio bivši predsjednik Mesić. Predsjednik Josipović u njemu se vozi u nekim protokolarnim prigodama, posljednji puta bio je u njemu zajedno sa srpskim predsjednikom Tadićem.

Osim njega, u tom Mercedesu vozila se većina stranih predsjednika, premijera i kraljeva koji su dolazili u Hrvatsku, a korišten je i prigodom svih summita u protekle četiri godine. Tako su se u njemu prije Pape vozili šeik od Omana te predsjednici Grčke, Njemačke, Mađarske…

Prvi iza ‘američkog’

Ruski i američki predsjednici, Putin i Bush, dolazili su u Hrvatsku, s njima su došla i njihova vozila, a “papin” Mercedes bio je u pratnji, prvi iza njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:22