KREDOTNA PRIJEVARA

Građanima je tri milijuna oteo varalica Zdravko Folnegović

Očito je riječ o prevarantu svjetskog renomea jer je prevario i najpoznatije hrvatske poduzetnike

RIJEKA - Na čelu organizirane skupine prevaranata i najnovijeg slučaja kreditne prijevare preko fantomske tvrtke Axxa la Group, kojom je za najmanje tri milijuna kuna prevaren velik broj građana, stoji 52-godišnji Zagrepčanin Zdravko Folnegović, a do tog smo saznanja došli istražujući ovaj slučaj.

‘Gospodin Mayer’

Naime, Folnegović je u posljednjih desetak godina počinio toliko prijevara da je gotovo nemoguće shvatiti kako se još uvijek nalazi na slobodi i kako ponovno uspijeva varati građane ove zemlje. No, očito je prevarant svjetskog renomea jer je prije običnih građana uspio prevariti i najpoznatije hrvatske poduzetnike, političare i policajce.

Zdravko Folnegović se potencijalnim klijentima lažno predstavljao kao gospodin Mayer iz Švicarske, a pomagala mu je bivša bankarica Ines S., također poznata u Rijeci po izdavanju lažnih kredita za kupnju automobila Peugeot.

Njezini poznanici kažu kako, usprkos godinama, izgleda atraktivno, a uz to je i vrlo inteligentna i elokventna, a Folnegoviću je bilo najvažnije to što sve zna o kreditima.

Mamac za žrtve

Prijevaru su osmislili tako što su osnovali nepostojeću tvrtku i dali joj ime Axxa la Group, sa sjedištem u Dubaiju. Zanimljivo je da postoji velika svjetska tvrtka koja se bavi financijama, a zove se Axa Group. Dakle, ime Axxa la Group nije uzeto slučajno, nego s ciljem da klijente dovedu u zabludu.

Zatim su se oglasili na internetu, nudeći svoje usluge, odnosno poduzetnicima u teškoćama pomoć i sređivanje povoljnih kredita. Za svoju prljavu rabotu pozivali su se i na izmišljenu banku u Švicarskoj.

Najveći mamac za žrtve bili su mali iznosi kamata, od dva do tri posto. Osim oglašavanja na internetu, žrtve su nalazili i drugim putem.

Priča se da su Folnegović i Ines S. imali svoje ljude u bankama, koji su im javljali tko su poduzetnici koji traže kredite, a banke ih odbijaju. Do žrtava su dolazili i usmenom predajom o poduzetnicima i vlasnicima tvrtki u problemima. U konačnici su sve svoje žrtve u ovoj zapravo jeftinoj prijevari provodili kroz uobičajenu mukotrpnu proceduru i na kraju im uzimali jedan posto od zatraženog kredita koji, naravno, nikad nije isplatila fantomska Axxa la Group, odnosno fiktivna švicarska banka.

Žrtve su nalazili diljem zemlje, a s vremenom su regrutirali i pomagače: izvjesnu Zoru V. i njezina sina Nenada, Dževada J. iz Crikvenice i Sandra U. iz Pule koji je vlasnik tvrtke za investicijsko financiranje i slične usluge.

Usprkos jasnim napisima na internetu da se radi o prijevari, još u listopadu 2009. godine ljudi su vjerovali izvjesnome Mayeru iz Züricha i njegovim pomagačima. Nadali su se kreditu, a rasprave o tome je li u pitanju prijevara vodile su se sve donedavno kad je riječka policija, na čijem se području sastajala skupina, pokrenula mukotrpnu istragu koja je okončana prošli tjedan podnošenjem kaznene prijave protiv Zdravka Folnegovića, Ines S. i četvero njihovih partnera.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:39