LUKSUZ NA KVADRAT

FOTO: Bondov Aston Martin sad možete kupiti i u Zagrebu. Na aukciji

ZAGREB - Pet superluksuznih automobila Aston Martin , među kojima je i gotovo tri milijuna kuna vrijedan kolekcionarski model DBS kakav je vozio i slavni agent James Bond (“Zrno utjehe”, “Casino Royale”), čeka svog vlasnika u Tehničko-remontnom centru Zagreb (TRCZ) u Sesvetama.

Cijene nisu formirane

Radi se o tvrtki specijaliziranoj za prodaju vozila koja su na bubanj dospjela putem banaka i leasing kuća (od vlasnika koji nisu otplaćivali rate) i koja je dosad prodala više od 20 tisuća vozila. Spomenuti automobili najvredniji su u njihovoj ponudi, pa cijene za njih još nisu formirane iako su u salonu više od mjesec dana.

Vlasnik Ivan Pehar i sam je ponosan na automobile koji plijene pozornost u njegovu salonu. Radi se o četiri posve nova automobila koji su u TRCZ došli kada je jedan od uvoznika zapao u financijske probleme. Peti je bio privatno vlasništvo, ali je vožen tek stotinjak kilometara.

Performanse ovih automobila izvanredne su. Kolekcionarski model DBS raspolaže sa 512 konjskih snaga i razvija brzinu od 307 kilometara na sat. Oglašena početna cijena mu je 2,25 milijuna kuna, dok je oglašena cijena “najjeftinijeg” modela - V8 Roadstera - 905 tisuća kuna. No, te su cijene samo okvirne. Pehar namjerava, prvi put u Hrvatskoj, napraviti aukcije na kojima će se formirati cijene.

Automobili trofeji

- Svi ti automobili vrijede onoliko koliko mogu dobiti na tržištu, unatoč procjenama sudskih vještaka. Dosad su se neki kolekcionari raspitivali za ova vozila, no nudili su znatno manje od procijenjene cijene, zbog čega smo se dlučili napraviti aukciju. Vjerujemo da ćemo postići dobru cijenu jer sada jedini u zemlji prodajemo ove luksuzne automobile - ističe Pehar, koji je u poslu s automobilima već gotovo dvadeset godina. I samom su mu porasle zazubice za bondovskim modelom DBS, no kaže da si ga ne može priuštiti. - To je kolekcionarski, a ne cestovni automobil. Vjerojatno će ga uzeti netko tko će ga držati u garaži, kao trofej.

Iako to u TRCZ-u nisu potvrdili, čini se da su automobili zaplijenjeni tvrtki Spectator Mobil koja je jedina u Hrvatskoj zastupnica prestižne britanske automobilske kompanije. No, o eventualnoj propasti ili drugim razlozima zapljene nisu htjeli govoriti. Djelatnik nam je samo kratko rekao da su svi u kompaniji na godišnjem odmoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:59