NEZADOVOLJNA STATUSOM U MVP-U

Dijana Pleština odlazi za veleposlanicu u Ženevu!?

Supruga pokojnog premijera Ivice Račana u novoj rotaciji u diplomaciji mogla bi dobiti mjesto veleposlanice
 Tadić/CROPIX

ZAGREB - Skorom smjenom i rotacijom 20-ak veleposlanika mjesto u diplomaciji mogla bi dobiti i Dijana Pleština, supruga pokojnog hrvatskog premijera Ivice Račana.

Zadovoljan šef

U igri su, kako doznajemo, dva mjesta u Washingtonu ili Ženevi, no izvjesnije je da će to biti Ženeva. Naime, veleposlanica u Washingtonu je Kolinda Grabar Kitarović s kojom je šef države Ivo Josipović jako zadovoljan, a čak ju je uzeo i u zaštitu nakon što je izbio incident sa službenim automobilom koji je koristio njen suprug i kada ju je Vlada čak imala namjeru smijeniti.

Pleština će vjerojatno tako otići na donedavno mjesto Mirjane Mladineo koja je bila veleposlanica u Ženevi prije nego što je povučena kako bi ušla u savjetnički tim Ive Josipovića. O novoj funkciji Dijane Pleštine na Pantovčaku je, doznajemo, već bilo riječi. Iako je supruga pokojnog Račana u dobrim odnosima s Josipovićem, doznajemo da je s predsjednikom o njenom novom mjestu već razgovarao i šef SDP-a Zoran Milanović.

Nezadovoljna pozicijom

- Dijana Pleština prilično je nezadovoljna svojom trenutačnom pozicijom u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija - kažu naši izvori, pa već neko vrijeme traga za novim poslom.

Do svibnja ove godine Pleština je u MVP-u obnašala funkciju savjetnice ministra za pitanja razminiranja, a onda je javno najavila svoj odlazak. Medijske napise da će napustiti Hrvatsku i predavati na uglednom sveučilištu Berkeley u SAD-u Pleština je demantirala rekavši da ostaje u Hrvatskoj. Tada je i javno rekla da će zatražiti razrješenje u MVP-u, no ubrzo nakon toga se, doznajemo, predomislila. Budući da je ministar Gordan Jandroković ekspresno ukinuo njezino savjetničko mjesto čim je najavila da odlazi, premještena je na znatno nižu poziciju. Danas je tek obična djelatnica u Odjelu za razminiranje.

Jandroković je, inače, pod obrazloženjem da zbog gospodarskih mjera mora smanjiti broj zaposlenika, ukinuo još dva mjesta, pa tako umjesto 6 sada ima 3 savjetnika. No, upućeniji kažu da je, zapravo, htio ukinuti neka “izmišljena mjesta”, među kojima je, navodno, bilo i ono Dijane Pleštine.

Podmetanje zbog supruga

- Uopće nije bilo potrebe za tim mjestom. Pleština je tamo bila zbog pijeteta prema pokojnom Račanu. Ona je iznimno obrazovana i sposobna osoba, ali je bila teška za komunikaciju. Ipak, svi su na neki način bili pažljivi prema njoj - rekao nam je jedan od naših sugovornika.

No, prema drugoj verziji priče, Pleštini nije lako u MVP-u jer joj tamo neki podmeću, i to upravo zbog Račana.

Dijana Pleština, prema našim informacijama, zasigurno će se naći na veleposlaničkoj listi Ive Josipovića koji će imati ključnu ulogu pri odabiru veleposlanika. Naravno, morat će oko toga postići kompromis s premijerkom Jadrankom Kosor. Iako veleposlanike formalno predlaže MVP, u stvarnosti to obavlja Vlada, a za sada još nema premijerkine liste koju na Pantovčaku očekuju.

Stručnost i moralnost

Kako će oko veleposlanika pregovarati Kosor i Josipović, tek će se vidjeti. No, teško je očekivati da će Josipović samo potvrditi premijerkine prijedloge, kao što ni Kosor neće vjerojatno pristati na neka od rješenja šefa države. Za sada svi tvrde da političkih imenovanja neće biti. Josipović je u nekoliko navrata rekao da će veleposlanike birati prema kriteriju stručnosti i moralnosti.

Brak i karIjera

1993. Na Staru godinu doktorica politologije Dijana Pleština udala se za Ivicu Račana

2001. Pleština ostavlja posao šefa Katedre za komparativnu politologiju na sveučilištu Wooster u Ohiu, prodaje tamošnju kuću i seli se k suprugu u Zagreb. Od te godine je i savjetnica za razminiranje u MVPEI-ju. Dok je Račan bio na vlasti, u MVP-u je radila volonterski

2003. U listopadu je bivši predsjednik Stjepan Mesić razriješio Dijanu Pleštinu s dužnosti veleposlanice za razminiranje u MVP-u. Ona je pismeno zatražila razrješenje jer je zbog propusta u MVP-u imenovana mimo Pravilnika o službi u MVP-u koji propisuje da se zvanje veleposlanika u MVP-u može dobiti tek nakon osam godina radnog staža u vanjskim poslovima

2007. Nekoliko mjeseci nakon suprugove smrti učlanila se u SDP u Pučišćima na otoku Braču. Bila je na izbornoj listi u 1. izbornoj jedinici, ali nikada se nije aktivnije uključivala u rad stranke

2010. Podržala Ivu Josipovića u predsjedničkoj kampanji. Početkom svibnja gotovo napustila Ministarstvo vanjskih poslova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 16:04