SKUPI TEKST

550 sati utrošio na prepisivanje i nemuštu analizu na 16 stranica

Kada se usporedi broj obračunatih sati s brojem stranica studije, ispada da je Miletić na svaku stranicu potrošio 29 sati

ZAGREB - Takozvana studija na temu konvalidacije radnog staža i mirovina , koju je bivši potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva Damir Polančec 2008. iz blagajne ministarstva platio pola milijuna kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću, već svojim sadržajem govori koliko je zapravo bila nepotrebna.

Sada osumnjičeni odvjetnik Miletić, koji je u utorak uhićen i pritvoren, u njoj je napisao kako je u trenutku izrade “studije” problem radnopravnog statusa neangažiranih radnika Borova, što je ujedno bio osnovni povod za izradu studije, već bio okončan u 95 posto slučajeva.

Izvještaj i kronologija

Čitajući njegovu studiju više smo stekli dojam da se radi o izvještaju koji je izradio neki zaposlenik ministarstva na temelju javnih podataka, prezentirajući njime ministru da je jedna problematična tema skinuta s dnevnog reda. U studiji zapravo nema stučne analize nego se više radi o kronologiji, oslikavanju teškoća i tijeka rješavanja pojedinih stečenih prava nakon mirne reintegracije. Doduše, nekoliko pasusa podsjeća i na nemuštu političku analizu vezanu za ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina.

Općenit zaključak

Od ukupno 19 stranica tri otpadaju na naslovnicu, sadržaj i literaturu. Na četiri do pet stranica, koje bi trebale biti srce njegove studije, odvjetnik Miletić zapravo je prepisao raniji stručni rad Miline Žabka. Riječ je o stručnom radu objavljenom 2001. na istu temu, koji je dostupan na internetu.

Ostatak se praktično odnosi na vrlo općenit uvod i još općenitiji zaključak. “Zadatak je svakog građanina da znanjem, sposobnostima i umijećem razvija nužno potrebnu tolerantnost, jer jedino je u tolerantnom društvu moguće primijeniti suvremene zakone civiliziranog svijeta”, završetak je skupe “stručne studije”, za čiju je izradu Miletić obračunao 550 sati.

Uhićeni odvjetnik imao dva zrakoplova, jedan je prodao

Odvjetnik Petar P. Miletić (53), uhićen pod sumnjom da je na tobožnjoj izradi studije od dvadesetak stranica zaradio pola milijuna kuna - vlasnik je privatnog zrakoplova. Imao je dva, ali je jednog prodao. U Miletićevu posjedu je ultralaki avion Apollofox, mađarske proizvodnje po američkoj licenci. Potpuno novi zrakoplov Apollofox Mletić je kupio prošle godine u Mađarskoj gdje ga je i registrirao. Odvjetnik Ljubo Pavasović, branitelj Petra Miletića, izjavio je za Jutarnji list kako je njegov klijent uhićen zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke. ( D. Hedl)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 05:58