SERIJA GAFOVA

Kriva prognoza? Eto, dogodilo se

Do pet puta godišnje dogode se takve pogreške, objašnjava Ankica Stojanović
 Bruno Konjević/Cropix

ZAGREB - Kritike koje su se ovog tjedna slijevale na račun meteorologa i TV-prognostičara uglavnom su razumljiva posljedica serije gafova u najavama vremenskih prilika. Velike pahulje snijega u utorak su iznenadile sve Zagrepčane koji su večer prije slušali prognoze na kraju TV dnevnika jer u njima je rečeno da će veći dio utorka u glavnom gradu biti - sunčan. Suncem okupan i iznimno topao, pak, Zagreb je bio u srijedu, za koju su prognostičari tvrdili da će biti kišovit i sniježan.

Ankica Stojanović, sinoptičarka iz Državnog hidrometeorološkog zavoda tvrdi da se rijetko događaju pogrešne prognoze kakva su dali za utorak.

- U ponedjeljak niti jedan prognostički model nije za utorak predviđao snijeg u Zagrebu i okolici, ali - eto dogodio se. Do pet puta godišnje dogode se takve pogreške, objašnjava Ankica Stojanović.

Što se tiče dugoročnih prognoza, DHMZ koristi podatke Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena iz Readinga u Velikoj Britaniji, a one su pouzdane do sedam dana unaprijed, iako izdaju 10-dnevne prognoze.

Na pitanje kada možemo očekivati zatopljenje i hoće li biti sniježnih iznenađenja u narednjih mjesec dana odgovorio je poznati “televizijski meteorolog” Zoran Vakula.

- Nakon hladnog dosadašnjeg dijela veljače diljem Hrvatske, sljedeći će tjedan srednja tjedna temperatura biti niža od prosječne uglavnom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, te u Gorskome kotaru. Pritom će osobito hladna biti jutra u ponedjeljak i utorak, kada će najniža temperaturu biti većinom niža od -10°C. U posljednjem tjednu veljače bit će uglavnom toplije od prosjeka ili barem prosječno toplo, a u prvoj polovici ožujka ponovno se povećava vjerojatnost hladnijeg razdoblja, uz iznimku Dalmacije, gdje će vjerojatno čak tri tjedna za redom biti toplije od prosjeka.

Oborina će i u nastavku veljače u većini krajeva biti više od uobičajenih tjednih količina, posebice na Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije, gdje će već u sljedećemu tjednu mjestimice biti i obilnijih dnevnih količina. Snijeg se očekuje uglavnom u sljedećemu tjednu. Mogućnost suhog razdoblja diljem Hrvatske povećava se u drugom tjednu ožujka, pojašnjava Vakula.

Hoće li biti baš tako, međutim, nije potpuno izvjesno. Pouzdanost dugoročnih prognoza Vakula ocjenjuje visokom ocjenom. Dodaje da dosadašnja iskustva ne samo u RH, nego i u mnogim zemljama članicama ili pridruženim članicama Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena iz Readinga, Velika Britanija ( www.ecmwf.int), ukazuju na vrlo veliku pouzdanost prognoza za prvi, pa i za drugi tjedan, dočim za treći tjedan vjerojatnost značajno pada, ali je još uvijek pouzdanije planirati aktivnosti prema toj prognozi negoli prema klimatologiji. Četvrti tjedan je najmanje pouzdan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:24