JOHN R. ALM ULAŽE U HOTELE NJIVICE I FINVEST

Firme ‘dobrotvora iz Čabra’ preuzima bivši Coca-Colin šef za 30 mil. eura

Alm će podmiriti zaostale plaće i ostala prava radnicima Finvest Corpa od oko pet milijuna kuna, i to 30 dana od stjecanja dionica

Američki investitor John R. Alm, bivši šef u američkoj kompaniji Coca-Cola Enterprises, preuzeo je ovih dana 90,5 posto udjela u društvima Finvest Corp d.d. i Hotelima Njivice, i to od dosadašnjeg vlasnika Marijana Filipovića, poznatijeg kao dobrotvora iz Čabra. Podsjetimo da se poduzetnik Filipović “proslavio” kad je radnicima 2012. godine obećao darovati tvornicu, no ona je u međuvremenu završila u predstečajnoj nagodbi, radnici mjesecima nisu primili plaće, a “pale” su i razne kaznene prijave zbog navodnog izvlačenja novca iz tvrtke: najnoviju je nedavno podnio Novi sindikat koji predstavlja radnike.

U međuvremenu se američki poduzetnik John R. Alm pojavio kao “spasitelj” cijeloga Filipovićeva biznisa, isprva je bio zainteresiran samo za kupnju hotela Njivice, ali odlučio se, čini se, i za preuzimanje drvne industrije iz Čabra. Alm je Jutarnjem listu dao prvi intervju za hrvatske medije u kojem je otkrio da je zainteresiran za ulaganja u Hrvatskoj, među ostalim je najavio da pregovara s Filipovićem o preuzimanju njegova biznisa.

Dugotrajni pregovori

Jučer su iz PR agencije IM&C, koju je angažirao američki poduzetnik John. R. Alm, objavili priopćenje u kojem tvrde da je potkraj prošloga tjedna zaključen ugovor o kupoprodaji dionica društva Finvest Corp d.d. te ugovor o prijenosu poslovnih udjela Hotela Njivice d.o.o. i da su završeni dugotrajni pregovori s bivšim vlasnikom, kao i većinom ključnih vjerovnika obaju društava. Nadalje su ustvrdili kako je stjecanjem većinskog vlasništva u tim društvima investitor preuzeo i obveze, “s nadom u uspješno provođenje financijskog i operativnog restrukturiranja u okviru postupka predstečajne nagodbe, a samim tim i uspješno okončanje tih postupaka”.

Nastavak poslovanja

Najavljuju da to uključuje podmirenje zaostalih plaća i ostalih prava radnicima društva Finvest Corp d.d. u ukupnom iznosu od oko pet milijuna kuna, i to u roku od 30 dana od dana stjecanja dionica, dodatna ulaganja u oba društva te ispunjenje obveza prema vjerovnicima.

Ukupna investicija s podmirenjem dugova, tvrde u priopćenju, iznosi oko 30 milijuna eura. Stjecanjem udjela u Hotelima Njivice investitor će, kažu, zajedno sa zaposlenicima društva, na čelu s direktorom hotela Zvonimirom Tudorovićem, osigurati nastavak poslovanja, a prihvaćen je i predloženi investicijski plan Uprave Hotela Njivice, koji uključuje vrijednost investicija od pet milijuna eura u sljedeće tri godine te se odnosi na dovršetak obnove kampa, kompletno renoviranje bungalova te kuća za odmor, gradnju bazena i wellness centra, stvaranje uvjeta za povećanje kategorizacije kampa i dodatno unapređenje kvalitete cijelog hotelskog kompleksa. Trenutna procjena ukupne visine investicije koja uključuje i plan podmirenja dugova navedenih društava je oko 30 milijuna eura.

Oduševljen Hrvatskom

Američki poduzetnik John R. Alm na tu je temu izjavio:

- Hrvatska me kao zemlja oduševila već pri prvom posjetu. Dugo sam razmišljao kamo uložiti svoja znanja i kapital. Kako se, unatoč godinama koje su me odvele u službenu mirovinu, još uvijek ne osjećam dovoljno starim da bih prestao raditi, posebno me veseli otvaranje ovog novog poglavlja. Zadivljen sam profesionalnošću i stručnošću zaposlenika obje kompanije te sam uvjeren da sa zajedničkim snagama, potrebnim kapitalom i iskustvima danas uistinu započinjemo jednu lijepu poslovnu priču.

Tijekom sljedećega tjedna, najavljuju, trebale bi se provesti sve potrebne radnje kojima će se i funkcije koje je u navedenim društvima do sada obnašao bivši vlasnik Marijan Filipović prenijeti na investitora.

Vidio sam da Alm ima poštene namjere

- Finvest Corp, nažalost, nije imao budućnost bez pronalaska novog strateškog investitora. Nakon više obavljenih sastanaka s gospodinom Almom prepoznao sam njegovu poštenu namjeru i jasnu viziju kao i adekvatna znanja i kapital za spas Finvesta i Hotela Njivice. Stoga sam odlučio, bez ikakve financijske naknade za mene osobno, prepustiti nastavak upravljanja navedenim tvrtkama novom investitoru, jer na kraju smatram da je to i moja obveza prema svim zaposlenicima, njihovim obiteljima, kao i regiji koju smatram svojom - izjavio je bivši vlasnih Finvesta Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 21:45