ŽRTVE POPLAVE

Crveni križ nas diskriminira, nisu svima dali pomoć

Podgajevčani prijete da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Crvenog križa jer pomoć od 8000 kuna nije dobilo 1008 ljudi
 Robert Fajt/CROPIX

Mještani Posavskih Podgajaca, njih više od tisuću, podnijet će kaznenu prijavu ukoliko do kraja tjedna ne dobiju odgovor od Hrvatskog crvenog križa hoće li i njima biti isplaćena jednokratna novčana pomoć zbog lanjske svibanjske poplave.

HCR: Ne ovisi o nama

Oni, naime, traže da im se svima isplati novčana pomoć u iznosu od 8000 kuna po osobi, kao što je to u dva kruga sa po 4000 kuna isplaćeno i svim mještanima ostalih pet poplavljenih sela Cvelferije - Gunje, Rajevog Sela, Račinovaca, Strošinaca i Đurića. I dok im Gunja i Račinovci nisu sporni, s obzirom na to da su bili potpuno poplavljeni, Podgajevčani smatraju da je prema njima učinjena diskriminacija u odnosu na Rajevo Selo, Strošince i Đuriće.

- Ta su tri sela, kao i Posavski Podgajci, bila djelomično ili minimalno poplavljena, no u njima su novac dobili svi mještani, za razliku od našeg sela gdje su novac dobile samo 192 osobe od više od 1200 koliko nas ima. Zato smo prije tri mjeseca zatražili od HCK da isprave nepravdu i isplate novac svima, no oni su nam krajem prošle godine odgovorili kako isplata ne ovisi o njima, jer su popise definirali načelnici općina, a u skladu s dogovorenim kriterijima.

Nejednaki kriteriji

Ukoliko nam do kraja ovog tjedna ne odgovore, aktivirat ćemo kaznenu prijavu zbog diskriminacije - najavio je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Posavskih Podgajaca Tomislav Pavlović.

Tako se HCK ponovno našao na udaru nezadovoljnih građana, iako u ovom slučaju možda i nisu najodgovorniji. Na naš upit iz HCK su odgovorili kako “postoji još nekoliko neriješenih slučajeva o kojima će biti donesena odluka nakon što se prikupi relevantna dokumentacija DUZS-a i Ministarstva graditeljstva. Ako udovolje propisanim uvjetima, onda će i tim osobama biti isplaćena novčana pomoć”. A uvjeti su propisali da pravo na pomoć imaju osobe koje su na dan 16. svibnja 2014. imale prijavljeno prebivalište i boravak u poplavljenom mjestu te oni kojima su poplavljeni objekti koji se nalaze na popisu Županijske komisije za procjenu šteta. Popise su trebali finalizirati načelnici općina.

- Kriteriji nisu sporni, no to nije ispoštovano u slučajevima Rajevog Sela, Strošinaca i Đurića - kaže Pavlović, čiji sumještani prstom upiru i u Jakšu Šestića, načelnika Općine Drenovci u čijem su sastavu Rajevo Selo, Đurići i Podgajci.

Nisu bili u karanteni

- Rajevo Selo i Đurići bili su među pet sela koja su mjesec dana bila u karanteni. Činjenica je da u njima nisu sve kuće poplavljene, ali je voda ušla u dvorišta. Kuće su im bile bez struje, pa su i zbog toga pretrpjeli štetu. U Podgajcima je samo dio kuća bio poplavljen i oni nisu bili u karanteni - tvrdi Šestić. U svakom slučaju, priča oko novca prikupljenog u jednoj od najljepših humanitarnih akcija u Hrvatskoj i dalje nosi negativne konotacije iako se to moglo izbjeći.

- Crveni križ je odradio prekrasnu priču, no mislim da je greška učinjena onog trena kada je odlučeno da će se ljudima isplaćivati novac. Isto tako trebalo je usvojiti više kriterija, jer nije pravedno da 4000 kuna dobije onaj tko je ostao bez svega, kao i onaj kojemu se pokvarilo meso u zamrzivaču - kazao nam je dužnosnik jedne od općina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 02:12