ANTIMAMIĆEVSKA KOALICIJA

,TAJNI PLAN SDP-a 'Stvorit ćemo dalmatinskog Sinčića i potjerati Zdravka Mamića i sporta!'

Dosljednost Vlade u obećavanom uvođenju reda u domaći nogomet nije "operacija" bez rizika, ali bi u izbornoj godini SDP-u mogla donijeti i opipljive političke poene, budući da se većina nezadovoljstva nogometnog puka odnosi na nedodirljivi status Zdravka Mamića
 Tom Dubravec / CROPIX

Hoćemo li mi ovaj zakon provoditi ili ćemo ga mijenjati? Pitanje koje je o sudbini Zakona o sportu na sjednici Predsjedništva SDP-a održanoj još 7. siječnja postavio član najvišeg tijela vladajuće stranke, ujedno i prvi čovjek SDP-a Splitsko-dalmatinske županije i ministar uprave Arsen Bauk još uvijek čeka konkretan odgovor. Iz istog razloga na čekanju su i eventualne promjene zakona.

Naime, čini se da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ima neke druge prioritete, odnosno, očito ne želi ništa poduzimati bez “zelenog svjetla” šefa Vlade Zorana Milanovića.

Dosljednost Vlade u obećavanom uvođenju reda u domaći nogomet nije “operacija” bez rizika, ali bi u izbornoj godini SDP-u mogla donijeti i opipljive političke poene, budući da se većina nezadovoljstva nogometnog puka odnosi na nedodirljivi status Zdravka Mamića u domaćem nogometu, koji, uz to, ne skriva ni svoju naklonost oporbenom HDZ-u.

- Da, kao član Predsjedništva SDP-a tražio sam politički stav stranke oko primjene članka 27. zakona o sportu koji govori tko sve ne smije obnašati dužnosti u tijelima sportskih klubova, a isto vrijedi i za reguliranje odredbi tko smije biti članom sportskih saveza. Sve treba usuglasiti i sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, između ostalog i zato što se to tiče i nekih članova SDP-a i naših koalicijskih partnera, recimo Anke Mrak-Taritaš, koja je na čelu Hrvatskog jedriličarskog saveza. Zato sam tražio ili da se propiše mehanizam na koji će se način ta odredba provoditi ili da se ona naprosto ukloni. Sve se to tiče i gradonačelnika i drugih političara u sportu, a nije čudno da sam to pitao baš ja jer u županiji iz koje dolazim vlada povećan interes za to pitanje”, objasnio je za “Slobodnu” Bauk, napominjući da govori kao član Predsjedništva stranke te da provedba Zakona o sportu “nije njegov resor”.

Bauk se ne slaže s tumačenjima po kojima iza svega stoji organizirani udar vlasti na Mamića, inače i donatora kampanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Naime, Mamića bi - s obzirom da je lani osuđen zbog tučnjave u loži Poljuda - dosljedna primjena zakona ili njegovo pooštravanje izbacili “iz sedla”, makar na neko vrijeme. No, naravno da Bauku nećemo povjerovati ni kada u prvi plan “gura” primjer kolegice iz Vlade, iako od ministra očekujemo sustavna rješenja.

Na istom poslu

Kako saznajemo od izvora bliskih vrhu vladajuće koalicije, upravo će inzistiranje na “antimamićevskom buntu” biti jedan od aduta za pridobivanje što više birača. Ideja je zapravo sazrela u stožeru dr. Ive Josipovića, koji je u predizbornim sučeljavanjima svojoj glavnoj konkurentici redovito nabijao na nos Mamićevu donaciju. To mu očito nije puno pomoglo na izborima, ali od teme ne odustaje. Međutim, realizacija i intenzitet “antimamićevske kampanje” ovisit će o “tajmingu” Josipovićeva povratka u politički život.

Naime, upravo je iz njegova stožera procurila razrađena ideja o stvaranju “dalmatinskog Sinčića” koji bi trebao artikulirati frustracije Mamićevom svemoći, odnosno “zajahati” na valu nezadovoljstva navijača, prije svega Hajdukovih, što bi trebalo poslužiti i za svojevrsno neutraliziranje jačanja antisistemskih politika, prije svega Živog zida. Nije nevažno napomenuti da se ideja o stvaranju “dalmatinskog Sinčića” temelji i na raširenom uvjerenju Josipovićevih istomišljenika, među kojima ima i SDP-ovaca i HNS-ovaca, da je lider Živog zida navodno “HDZ-ov igrač”. Utoliko je shvatljivo da su na istom tragu i SDP i bivši predsjednik bez stranačke iskaznice.

Naime, ljevici bi kao naručena stigla afirmacija kontoliranog buntovnika koji bi privukao birače različitih svjetonazora, dakle, kao i Živi zid, ali bi ostao neprihvatljiv HDZ-u. Zato je “antimamićevska” linija i toliko važna u čitavoj priči, jer nije očekivati da će se HDZ tek tako odreći donatora Grabar-Kitarović, uostalom, u aktualnom Izvršnom odboru HNS-a sastavljenom od 17 članova čak je njih deset s HDZ-ovom iskaznicom.

I to nas vraća na početak teksta. To jest, na pitanje primjene Zakona o sportu. Iako je predstojeća politička bitka krajnje neizvjesna, tko zna, možda domaći nogomet iz svega toga izvuče barem neku korist.

Josipovićev koncept

Inzistiranje na “antimamićevskom buntu” jedan je od aduta za pridobivanje što više birača. A ideja je zapravo sazrela u stožeru dr. Ive Josipovića, koji je u predizbornim sučeljavanjima svojoj glavnoj konkurentici redovito nabijao na nos Mamićevu donaciju...

Zdravko mnogo znači HDZ-u

HDZ se neće tek tako odreći donatora Grabar-Kitarović, uostalom, u aktualnom Izvršnom odboru HNS-a sastavljenom od 17 članova čak je njih deset s HDZ-ovom iskaznicom.

30 tisuća saveznika na Rivi

Sređivanje stanja u domaćem nogometu traže i akteri ne tako davne “navijačke pobune” koja je krajem prošle godine kulminirala prosvjedom više od 30.000 ljudi na splitskoj Rivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 08:06