HOĆE LI SUDSKA ODLUKA ZAUSTAVITI PROJEKT

Vlahušić: Ni Grad ni investitori nisu krivi. Golf na Srđu neće doći u pitanje

Odluka Vrhovnog suda da poništi odluku o povećanju terena za golf-igralište na Srđu ponovno je podijelila Dubrovnik
Dubrovnik, 130214.Gradonacelnik Andro Vlahusic sastao se danas s predstavnicima Drustva prijatelja dubrovacke starine predsjednikom Denisom Orlicem i Marom Kapovicem na temu prakticne primjene Zakona o zastiti ugrozene spomenicke bastine Dubrovnika.Na fotografiji: Konferencija za medije gradonacelnika nakon sastanka.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX / CROPIX

Visoki upravni sud RH ukinuo je odluku o povećanju površine za golf-igrališta i prateće sadržaje na Srđu sa 100 na 310 hektara koju je 2006. godine donio tadašnji Vladin povjerenik Vlade za Dubrovačko-neretvansku županiju Želimir Bosnić (HDZ).

Bosnić je kao povjerenik prije osam godina donio još niz odluka povezanih sa županijskim prostornim planom, a odnosile su se na područje od Konavala do Šipana, gdje je u zoni Čemprijesi na taj način omogućio gradnju objekata za 1500 turističkih kreveta. Među njegovim su odlukama i neke o kompleksu Kupari, zbog čega bi i taj strateški projekt mogao doći u pitanje.

Odluka u studenom

Odluka Visokog upravnog suda donesena je potkraj prošlog mjeseca, no za nju se saznalo tek u sada. Iz tvrtke Razvoj golfa nisu imali komentar na nju. Gradonačelnik Andro Vlahušić nije znao reći hoće li ona imati posljedice na realizaciju projekta na Srđu, no istaknuo je da će Grad Dubrovnik poštovati odluke RH, odnosno Ministarstva graditeljstva. Prema nekim tumačenjima, poništavanje Bosnićeve odluke ne bi trebalo imati nikakve posljedice s obzirom na to da je obuhvat od 310 hektara za golf na Srđu nakon 2006. prošao Izmjene i dopune Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije donesene po zakonskoj proceduri uz javne rasprave, kao i sve procedure donošenja prostorne dokumentacije Grada Dubrovnika.

Sve spremno za gradnju

Podsjetimo, realizacija hotelskog, apartmanskog turističkog naselja s golf-igralištima pred samim je početkom pa bi uskoro trebala početi obnova tvrđave Imperial u koju investitori namjeravaju uložiti 100 milijuna kuna.

Odluku Vrhovnog suda pozdravili su aktivisti građanske inicijative “Srđ je naš”, koji su u petak održali konferenciju za novinare.

- Idemo Srđ planirati u skladu s interesima i potrebama Dubrovčana, a ne prema interesima ‘developera’, mešetara zemljištem i korumpiranih političara - poručili su Đuro Capor uime inicijative te Jadranka Šimunović i Luko Piplica uime udruga Domovina, Eko-omblići i Baština, koje su prije osam godine i pokrenule zahtjev za ocjenu ustavnosti Bosnićeve odredbe o proširenju obuhvata projekta golfa na Srđu.

- Presuda Visokog upravnog suda potvrdila je da smo bili u pravu sve ove godine kada smo tvrdili da je projekt na Srđu nezakonito narastao sa 100 na 310 hekatara - komentirao je Capor.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić (HNS) ima, pak, drukčije mišljenje o sudskom raspletu slučaja Srđ.

Čekaju pojašnjenja

- Sada smo u situaciji da ja osobno, Grad Dubrovnik i investitor moramo biti sukrivci i da nas se proziva za nešto s čime nemamo veze - rekao je Vlahušić, prebacujući odgovornost na Dubrovačko-neretvansku županiju.

- Kakve će biti implikacije za dio projekta , pitajte Županiju i Ministarstvo graditeljstva. Uvjeren sam da projekt neće doći u pitanje, ali će se možda morati donijeti neki pravni akti - zaključio je Vlahušić. Presuda je u petak bila tema i na županijskoj skupštini.

- Jučer smo dobili presudu Visokog upravnog suda kojim je ukinuta Odluka o izmjenama i dopunama Prostornog plana Županije iz 2006. Poštovat ćemo odluku suda, ali zasad ne znamo kako to ispraviti. Tumačenje smo tražili od Ministarstva graditeljstva. Po informacijama koje smo do sada sakupili, planovi nižeg reda ostaju na snazi - kaže župan Nikola Dobroslavić (HDZ).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 16:07