JUTARNJI ISTRAŽUJE

DRŽAVNA TVRTKA ZA STRANAČKEKADROVE Većina od 114 novih radnika u Apisu članovi su SDP-a

Informatički div koji radi velike poslove za državne ustanove ima iznadprosječne plaće i pozitivnu bilancu. I puno novih zaposlenika
 Neja Markičević/Cropix

Modernistička zgrada u Paljetkovoj 18 u zagrebačkom naselju Prečko čije predvorje krase Murtićevi murali sjedište je javne tvrtke Apis IT, punog naziva Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. Trvtka pruža informatičku podršku gradu Zagrebu i gradskim tvrtkama te državnim tijelima i agencijama. Iako je riječ o tvrtki specijaliziranoj za informatičke usluge čiji bi menadžment i kriteriji zapošljavanja trebali biti imuni na promjene vlasti, u hrvatskim okolnostima smjena vlasti za sobom povlači i smjenu ljudi na njezinom čelu. I ne samo na čelu.

Naše istraživanje je pokazalo da je od 1. srpnja 2012. do 1. rujna ove godine, dakle u samo dvije godine u Apisu zaposleno 114 osoba, od čega značajan dio njih, kako smo ustanovili ima iskaznicu SDP-a, Foruma mladih SDP-a ili su rodbinski, prijateljski ili interesno vezani uz tu stranku.

Sanaderova odluka

Apis je javno poduzeće u mješovitom vlasništvu države i grada Zagreba. Do 2005. tvrtka je bila u vlasništvu grada Zagreba da bi te godine država otkupila 51 postotni vlasnički paket. Apis je u 50 godina postojanja razvio neke od najvažnijih informatičkih sustava za potrebe grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, a zatim i za ključne državne institucije - Poreznu upravu, Finu, Ministarstvo financija, Državno izborno povjerenstvo... Poslovne bilance te tvrtke pozitivne su, a plaće iznad hrvatskog prosijeka. Dobrostojeća javna tvrtka trenutačno upošljava 417 ljudi.

Već 2005. kad je država postala njezin većinski vlasnik, tadašnji premijer Ivo Sanader na čelo Apisa instalirao je Dunju Juricu. Jurica je inženjerka matematike, ali je za njezino imenovanje presudnije bilo to što je bila supruga jednog od Sanaderovih suradnika, tadašnjeg hrvatskog veleposlanika u SAD-u, Nevena Jurice. Jurica je na čelu Apisa dočekala smjenu vlasti uprosincu 2011. Jurica i njezin dva člana uprava smijenjeni su 23. srpnja 2012. Iako je po životnoj dobi bila vrlo blizu umirovljenju novoj vladi se žurilo pa su Dunji Jurici isplatili obilatu otpremninu, prema našim neslužbenim informacijama 495.000 kuna neto.

Velika otpremnina

Na mjesto Dunje Jurice Vlada je imenovala Hrvoja Somuna. Iako je imao iskustvo u informatičkim poslovima, presudna za njegovu dolazak ne čelo Apisa bila je članska iskaznica SDP-a i prijateljski odnosi s istaknutim SDP-ovacima, ponajprije s Tomislavom Sauchom, voditeljem kabineta premijera Milanovića. I druga dvojica tročlane uprave Apisa imaju stranačku iskaznicu; Denis Hrestak član je glavnog odbora SDP-a i blizak predsjedniku zagrebačkog SDP-a Davoru Bernardiću, te SDP-ovac Lovro Mateš koji je na zagrebačkim unutarstranačkim izborima podržavao Miranda Mrsića.

Početak otpuštanja

Nova je SDP-ova uprava već 1. kolovoza 2012. otpočela otpuštanje uz otpremnine i umirovljenje uz dokup staža dijela zaposlenih. Od kolovoza 2012. do kraja 2013. Somunova se nova uprava riješila ukupno 76 zaposlenih. Istodobno s otpuštanjima, u skladu s novom sistematizacijom radnih mjesta, nova je uprava preko javnih natječaja u različite segmente tvrtke zapošljavala: u zadnjih pet mjeseci 2012. uz tri člana uprave zaposleno je još 12 osoba, 2013. dodatnih 52, a u prvih devet mjeseci ove godine još 47. U zadnje dvije godine broj novozaposlenih popeo se na 114 osoba, što je 38 zaposlenih više od broja otpuštenih i umirovljenih.

Na javno raspisanim natječajima od prijavljenih kandidata vrlo često su odabirani upravo oni s članskom iskaznicom SDP-a, ili osobe povezane s njima.Vrata apisa širom su se otvorila SDP-ovu podmlatku, članovima Foruma mladih. Čak oni sami, tvrde naši izvori iz Apisa, u šali znaju rerći kako su ih ukrcali na Iblerovom trgu, a iskrcali u Paljekovoj 18.

Novi val zapošljavanja

Ove je godine u Apisu zaposlen još jedan član Glavnog odbora SDP-a, Dražen Posavec. Prošle je godine u Apisu zaposlen i Bernardićev blizak suradnik i član zagrebačkog odbora SDP-a, Omer Eškić, zatim SDP-ovac Ivica Pranjić koji je u Apis prešao iz Zagrebačkog holdinga. Lani je zaposlen i potpredsjednik Foruma mladih SDP-a, Damir Prelčec.

U Apisu je 2013. zaposlena i Alisa Lambaša Meić, članica Foruma mladih i supruga SDP-ovca Jurice Meića, zatim Zoran Suton, rođak financijskog tajnika SDP-a Dinka Sutona. U odjelu promocije i marketinga lani je zaposlena i Martina Mikulčić Prka, supruga zagrebačkog odvjetnika Mladena Prke u čijem odvjetničkom uredu radi supruga Tomislava Sauche, već spomenutog šefa kabineta Zorana Milanovića.

To su tek neke od stranačkih, rođačkih, i interesnih veza koje su, čini se, pripomogle pri zapošljavanju u Apisu.

Upravi Apisa u ponedjeljak smo uputili pitanja o stručnoj spremi i stranačkoj pripadnosti nešto više od stotine zaposlenih u Apisu u zadnje dvije godine. Nakon tri dana čekanja, glasnogovornik Apisa Stjepan Marković kazao da im zbog "delikatnosti pitanja" treba nešto više vremena za pripremu odgovore. Odgovore Apisa, ako ih dobijemo, objavit ćemo naknadno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:24