LISTA NAJSKUPLJIH I NAJJEFTINIJIH ZEMALJA UNIJE

U Hrvatskoj su cijene ukupno 32 posto ispod prosjeka Europe

 Ante Čizmić/CROPIX

Najskuplja zemlja Europske unije u 2013. godini, mjereno ukupnom razinom potrošačkih cijena, bila je Danska, a najjeftinija Bugarska, dok je Hrvatska bila ispod europskog prosjeka, izvijestio je Eurostat.

U Danskoj su prošle godine potrošačke cijene u cjelini bile 40 posto više od prosjeka EU, što znači da je bila najskuplja zemlja u EU, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Zajedno s Češkom

Do deset posto više cijene od europskog prosjeka bilježile su Belgija, Francuska, Austrija, Italija i Njemačka, a Španjolska je bila pet posto ispod prosjeka EU.

Osjetno niže cijene od europskog prosjeka, u rasponu od 30 do 35 posto, bilježile su prošle godine Češka, Latvija, Slovačka i Litva. U istoj je skupini i Hrvatska gdje je ukupna razina cijena u 2013. bila točno 32 posto ispod prosjeka EU.

U Hrvatskoj su prošle godine cijene hrane i bezalkoholnih pića bile sedam posto niže od prosjeka EU, dok su cijene alkoholnih pića i duhanskih proizvoda bile 23 posto ispod europskog prosjeka.

Najskuplji hoteli

Odjeća je prošle godine najskuplja bila u Švedskoj, a u Hrvatskoj su cijene odjeće lani bile šest posto ispod europskog prosjeka.

Cijene potrošačke elektronike kod nas su u 2013. bile tri posto više od prosjeka, a cijene opreme za osobni transport bile su šest posto ispod prosjeka EU.

Danska je prošle godine prednjačila i razinom cijena restorana i hotela, a u Hrvatskoj su cijene hotela i restorana bile 26 posto ispod europskog prosjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 10:39