PREMIJER NA RASKRIŽJU

PRED MILANOVIĆEM SU DVIJE OPCIJE Osveta ili potpuni zaokret

Zoran Milanović u subotu je dobio najzvučniju pljusku u svojoj političkoj karijeri. Glavni odbor isključio je Slavka Linića iz SDP-a, no broj glasova koje je na svoju stranu pridobio smijenjeni ministar financija, kao i niz žestokih kritika na račun Milanovića, jasno pokazuje pravu istinu: vladajući SDP danas je potpuno podijeljena stranka u kojoj predsjednik više ne uživa bespogovorni autoritet, piše Slobodna Dalmacija.

U takvoj situaciji Milanović ima dvije mogućnosti. On može krenuti u obračun sa svojim oponentima u SDP-u i iduće mjesece potrošiti u pogubnom i neizvjesnom unutarstranačkom ratu, ili napraviti potpuni zaokret u svojoj unutarstranačkoj politici, otvoriti u stranci prostor za kritičke rasprave i transformirati socijaldemokrate iz političke sljedbe, u kojoj je nužno pljeskati predsjedniku stranke ako se želi dobiti mjesto na listi ili poziciju u državnoj administraciji, u demokratsku stranku u kojoj se različito mišljenje na kažnjava, nego potiče.

Ako se odluči za prvi scenarij, prvi na udaru bi se mogao naći neposlušni Rajko Ostojić, za kojega se u Milanoviću bliskim krugovima tvrdi da na mjestu ministra zdravlja neće dočekati rekonstrukciju Vlade. No, ovako tijesan ishod glasanja mogao bi natjerati Milanovića da povuče ručnu kočnicu. Ako sada smijeni Ostojića, bit će teško uvjeriti SDP-ovce, ali i širu javnost, da to ne čini zbog toga što se Ostojić usudio oponirati njegovu planu za isključenje Linića.

Za slučaj, pak, da se obistine najave Milanovićevih bliskih suradnika o raspuštanju riječke i zagrebačke organizacije SDP-a – najave iz vremena prije nego se na tajnom glasanju na Glavnom odboru predsjednik SDP-a provukao kroz ušicu igle – uslijedit će protuudar. Zagreb i Rijeka sasvim će sigurno krenuti u okupljanje ostalih nezadovoljnih unutarstranačkih organizacija. Ako ih se skupi pet, Milanović će biti prisiljen slijediti slovo stranačkog Statuta i sazvati novu Konvenciju.

Na njoj se ne može birati novi predsjednik, ali mogu njegovi potpredsjednici i Predsjedništvo, te Glavni odbor. Time bi Konvencija mogla Milanoviću dati sasvim nove suradnike, od kojih mu mnogi od njih ne bi bili po volji. Predsjednik stranke mogao bi se naći u okruženju svojih protivnika, a SDP-om bi zavladala pat-pozicija.

Iako je rezultat glasanja za njega frustrirajući, Milanović još uvijek sve ima u svojim rukama. Polovina članova Glavnog odbora podržala je Linića, no opća atmosfera na sjednici nije bila pučistička. Da se glasalo o tome treba li Milanović nastaviti voditi SDP i Vladu, omjer glasova bi vjerojatno bio 70:30, možda čak i više u korist aktualnog predsjednika.

U subotu se zorno vidjelo da je svaki pokušaj sazivanja izvanrednih izbora za predsjednika SDP-a osuđen na propast, jer to naprosto ne bi podržalo dvije trećine članova Glavnog odbora. Većina njih smatra da Vlada treba dovršiti svoj posao u Banskim dvorima, ali ima ozbiljne zamjerke na Milanovićev pomalo tuđmanovski stil upravljanja SDP-om. A to je nešto što predsjednik SDP-a može promijeniti. Ako to, naravno, on sam želi učiniti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:18