SLIČAN SLUČAJ SPAČVE I U PROŠLOJ VLADI

I HDZ im zamijenio godine neplaćanja poreza za zemljište

 Vlado Kos/CROPIX

Otpis poreznog duga vinkovačkoj tvrtki Spačva prebijanjem sa zemljištem u vlasništvu tvrtke, zbog kojega je pao SDP-ov ministar financija Slavko Linić, nije prvi takav slučaj državne pomoći Spačvi.

Slično se dogodilo i za mandata prethodne HDZ-ove Vlade, o čemu su mediji već izvještavali prije dvije godine.

Milijunski dug

U ožujku 2011. godine na stolu premijerke Jadranke Kosor našao se prijedlog, tadašnjeg i sadašnjeg, predsjednika Uprave Spačve Darija Puljiza da se dug tvrtke u iznosu od 11.066.703,23 kune za višegodišnje neplaćanje PDV-a te doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, prebije prodajom nekretnina koje je tvrtke imala u Zadru i čija je vrijednost procijenjena u istom iznosu koliko je bio i dug prema državi. Kupac bi bio Grad Zadar, kojim i tada vlada HDZ, a koji je Vladi uputio pismo podrške prijedlogu iz Vinkovaca uz obrazloženje kako im je to zemljište potrebno za izgradnju i razvoj sportsko-rekreacijskih sadržaja. Sinergija lokalne i državne vlasti donijela je po Spačvu pozitivan epilog, jer se o prijedlogu pozitivno očitovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja kao i tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar Petar Čobanković pa premijerki Kosor ostaje tek da 1. srpnja 2011. potpiše odluku kojom se porezni dug Spačve prebija prodajom njezinih nekretnina Gradu Zadru, koji je za jednu kunu postao vlasnik zemljišta površine 1.213 četvornih metara na kojem su se nalazila i dva skladišna objekta. Lokacija je Industrijska zona Gaženica. Grad Zadar pak dobio je uvjet da darovane nekretnine iskoristi za sport i rekreaciju, a potom je Gradsko vijeće donijelo odluku kojom se zemljište daje na korištenje zadarskom HGSS-u.

Neriješeni odnosi

Oni su na tom prostoru kanili otvoriti svoj županijski centar s heliodromom, no zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa unutar tog prostora projekt vrijedan 7 milijuna eura još uvijek nije realiziran. Prema riječima pročelnika Josipa Jandrića u obuhvatu njihovog projekta jedno je privatno zemljište i jedno u vlasništvu DUDI-ja, a kako imovinski odnosi nisu riješeni propale su im već dvije aplikacije na EU fondove. Inače, u vrijeme kada je država prebila porezni dug Spačve predmetno zemljište, prema grubim izračunima, nije moglo postići cijenu od 1,5 milijuna eura na koliko je procijenjeno u postupku prebijanja duga, već maksimalno oko 900 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:50