USKOK U SPLITU

‘Željko Kerum davao skupe gradske prostore u najam jeftino i bez kriterija’

Svojoj stranci, HGS-u, i drugim političkim strankama iznajmljivao je prostore po cijeni od jednog eura za četvorni metar

Bilo je pitanje vremena kada će istražitelji Policijskog USKOK-a početi provjeravati sumnjive ugovore o korištenju vrijednih gradskih prostora u Splitu, sklopljene za mandata gradonačelnika Željka Keruma.

PNUSKOK je u zgradu splitske Gradske uprave došao u ponedjeljak, a od Grada su zatražili svu dokumentaciju vezanu uz najam javnih prostora. Jutarnji je o toj temi više puta pisao, a novi gradonačelnik Ivo Baldasar u razgovoru za naš list rekao je kako je Željko Kerum vrlo neracionalno upravljao gradskim nekretninama. Gradske vlasti nisu znale ni što točno posjeduju od nekretnina.

Nemoralni ugovori

Sugovornik iz splitske gradske uprave objasnio nam je tada Kerumov način rada:

- Ne možemo tvrditi da je riječ o izuzetno vrijednim, atraktivnim prostorima, no činjenica je da su se prostori davali bez uvjeta, stihijski, u zadnja dva mjeseca mandata. Kerum se vjerojatno htio riješiti svih onih koji su mu kucali na vrata da im da prostor, a možda je na taj način htio skupiti i nešto glasova, po principu ‘jedan štand - jedan glas’. Ne radi se o prijevarama, ali je riječ o nemoralnim ugovorima, naročito jer su u nekim slučajevima korisnici prostora i Kerumovi prijatelji i poslovni partneri - rekao nam je.

No čini se da USKOK ipak vidi i nešto nezakonitog postupanja u cijeloj priči, zbog čega su odlučili provesti istragu. Njezini detalji zasad su tajna, nije poznato koji se točno prostori i ugovori istražuju, no sasvim sigurno stotinjak poslovnih prostora koji su dodijeljeni svega dva mjeseca uoči lokalnih izbora bit će pod posebnim povećalom. U gradskoj upravi doznajemo kako su istražiteljima predali sve dokumente koje su zatražili.

Što daju u najam

Riječ je o atraktivnim lokacijama unutar Dioklecijanove palače, poput nekoliko prostora na samom Peristilu.

Neovisni kandidat za gradonačelnika Tomislav Zaninović tijekom kampanje je upozoravao na to da Kerum zloupotrebljava gradske prostore. On je u to vrijeme predočio dokumente prema kojima je Kerum iznajmljivao poslovne prostorije političkim strankama po cijeni od samo jednog eura za četvorni metar, a tako je dao i prostor svojoj Hrvatskoj građanskoj stranci (HGS).

- Problem je što su se svi dosadašnji gradonačelnici Splita ponašali na isti način. Skupi poslovni prostori u središtu Splita davali su se praktički mukte - rekao nam je jučer Zaninović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 22:12