PREGAZITI!!!

Crkveno uplitanje u ćirilični referendum NELEKTORIRANO ZADNJE 2/3 - www.velikamlaka.hr STRANICA SPOMENUTA U TEKSTU NE RADI, vjerojetno je mislila na www.zupavelikamlaka.hr al pošto je cijeli članak pisala bez pol mozga....

 Emica Elvedji / CROPIX

Nadbiskupski duhovni stol Zagrebačke nadbiskupine je 14. studenog ove godine, tri dana prije nego što je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara otpočeo s prikupljanjem potpisa za referendum o ćirilici svim je zagrebačkim župama uputio zanimljiv dopis. "Nadbiskupski duhovni stol kao upravno tijelo Zagrebačke nadbiskupije ovim daje suglasnost građanskoj inicijativi za Stožer za inicijativu hrvatskog Vukovara" da se od 17. studenog do 1. prosinca 2013. na površinama ispred župnih crkava, kapela, pastoralnih centara i drugih objekata u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije prikupljaju potpisi građana o raspisivanju referenduma kojim se traži promjena teksta Ustavnog zakona o pravnima nacioalnih manjina..." Molim da tu našu odluku primite na znanje i svoje pastoralno djelovanje uskladite s njome" Uz pozdrav "Srdačno u gospdinu", odluku Zagrebčke nadbiskupije potpisao je njezin generalni vikar Ivan Šaško.

Spomenuti dopis može se pronaći u rubrici "novosti" na službenim internestskim stranicama zagrebačke župe Velika Mlaka čija je adresa: www.velikamlaka.hr

Odluka koja nedvojbeno pokazuje da Katolička crkva u Hrvatskoj djeluje u čvrstom savezu sa Hrvatksim stožerom za obranu hrvatskog Vukovara u projektu rušenja dosegnute razine prava nacionalnih manjina otvara puno pitanja, a odgovore na njih pokušali smo dobiti od nadležnih državnih tijela kao i tijela lokalne samouprave.

Zanimalo nas je mogu li se štandovi za pripkupaljnje referendumskih potpisa nalaziti na crkvenoj imovini, a prema podacima samoge stožera više do 50 psoto ih je na površinama u vlasništvu Katoličke crkve, te je li uplitanje crkve u jedan sasvim sekularni proces kao što je referendum o pravima nacionalnih manjina u suprotnosti s člankom 41. Ustava RH koji jasno nalaže da su vjerske zajednice odvojene od države?

Predsjednica Državnog izbornog povjerenstva Zdravka Čufar Šarić na navedena pitanja je odgovorila: "DIP niti može tumačiti, niti mijenjati niti donositi odluke vezne uz prikupljanje referednumskih potpisa. Naša uloga u nadgledanju zakonitosti referendumskog postupka počinje u trenutku kad Sabor donese odluku o održavanju referenduma, ništa prije toga. Dvojbe oko toga gdje se mogu postaviti štandovi za prikupljanje potpisa razriješit će se onog trenutka kad Sabor to jasno propiše u Zakonu o referendumu, kao bi svi sudionici toga postupka unaprijed znali pravila igre".

A Zakon o refenrenudmu daje sve osim jasnog pravnog okvira o tome gdje se sve mogu prikupljati potpisi. O tome govori samo jedna odredba zakon koja kaže da o mjestima prikupljanja potpisa odlučuje jedinica lokalne samouprave, dakle grad i općina za svoje područje. U Zagrebu je ta odluka u nadležnosti Povjerenstva za raspolaganje javnim površinama, dakle istog onog tijela koje odlučuje gdje se u gradu mogu postaviti štandovi za pečenje kestena ili za prodaju božićnog nakita. Njezinog predsjednika, inače liječnika Redžepija, pitali smo na koliko je mjesta njegovo Povjerstvo odborilo prikupljanje potpisa, te je li odobrilo i prikupljanje potpisa ispred crkava i ostalih vjerskih objekata. Povjerenstvo grada Zagreba Stožeru je izdalo odobrenje za prikupljanje potpisa na mjesta na javnim površinama grada Zagreba.

Na pitanje 'Jeste li im izdali odborenje za prikipjanje potisa ispred crkvenihobjakta' odgovorio je: "Ne, mi kao grad ne možemo dati odobrnje za prikupljanje potisa na prostoru u vlasništvu crkve, nekog trgovačkog društva ili privatnom vlasništvu. Možemo odoboriti prikupljanje potisa samo na gradskoj javoj površini', bio je decidiran Reddžepi.

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je da će njegovo mInsitarstvo ako do Sabora dobije zahtev za provjerom broja i regularnosti potpisa Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara Saboru dati i svoje očitvanje o proceduri prikupljanja potpisa.

- To je sve što vam zasad mogu reći - kazao je Bauk.

U svim dosadašnjim postupcima prikupljanja referendumskih potpisa u hrvatskoj nitko nije ozbiljno kontrolirao na kojim su sve mjestima prikupljeni potpisi.

'Prešutno je tolerirana praksa da se oni mogu prikupljati bilo gdje', kazao nam je izvanredni profesor ustavnog prava na zagrebačkom pravnom fakutletu Josip Podolnjak Zakoski.

Propisi prema kojem se potsii moraju prikuplajti na primejrenim mejstima koje odredi jedinica lokalne samouprave, dakle općina ili grad na čijem psodurčju se prikupljaju je upzoroav Podlnjak je posve promašenn koncept kojeg ne poznaje zakondavstvo ni jedne druge države. zemlja. U ostalim državam ta mjesta su propisana zkonm a nadizru ih državna tijela, ili je pout Švicarske prikupljanejpotpisa posve slobodno, a bitno je samo da je potisa dovoljno i da su valjani. U hrvatskoj je, sitiče Podlnjak u nekoiko ranijih pokušaja prikupljanaj potisa, pa i ongog uspješnog sindikalnog iz 2010. toleriran praksa sda se refenrudmksi ptisi mogu prikupljati bilo gdje. To nije postavljano kao problem sve dok incijatori nisu uspjevali prikupti dovljan broj, a Sabor je uprno zanmarivoa toptinej i nije ga zakonom regulirao. Kad su potisi prikupljeni s tavkim rpisima kakve imamo niej moguće višemoguće valjano verificirati na kojim mejstima su prikupljeni jer nije propisana obaveza da se na listi potpisa navede i mjeto na kojem su prikupljeni.

Svi iniciantori prikupljanaj referendumskih potisa do sad kršili su pravilo da moraju imati odluku općne ili grada o mjestima z aprikupljanje potpisa, pa i ova psoljednja Inicijativa Stožera za obranu hrvtskog Vukovara. Sad Inicijativa možer reći, ok, budući da ste to do sad tolerirali, zašto u našm slučaju pravite problem.

Na naše pitanje da šprokomentira dopis zgrbačke nadbiskupije županma Podljnjak je kazao . Crkva se ne može slubeno angažirati na takv način, a na pitnje je li to u suprotnosti s ustanom odrdbom pram kojem su vojerske zajendice odvojene od države niej želio izjašnjavi je bi kaže detaljnije morao proučiti te odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 23:53