PROJEKT UGROŽEN ZBOG UHIĆENJA

Akter afere HGK idejni je tvorac znanstvenog centra

Znanstveni edukativni centar (ZEZ) bi, prema ideji Davora Komeričkog, trebao biti otvoren 2015. godine

Davor Komerički , poduzetnik i marketinški stručnjak uhićen zbog sumnje da je pomogao u izvlačenju novca iz HGK, idejni je začetnik oko 200 milijuna kuna vrijednog projekta Znanstvenog edukativno-zabavnog centra (ZEZ).

Bilo je zamišljeno da ZEZ u sklopu Talijanskog paviljona na Zagrebačkom velesajmu otvori svoja vrata posjetiteljima krajem 2015. godine. ZEZ je zamišljen kao moderna inačica muzeja u potpunosti posvećenog znanosti, po uzoru na Znanstveni centar Nikola Kopernik u Varšavi.

Otvoren 2010. godine, Kopernikov centar stajao je 80,7 milijuna eura: s gotovo 51,7 milijuna eura financirala ga je Europska unija dok je ostatak došao iz varšavskog gradskog proračuna.

- Mi očekujemo da ćemo 85 posto sredstava, odnosno 160 milijuna kuna, dobiti iz fondova EU, dok bi ostalih 40 milijuna kuna stiglo iz Hrvatske - rekao je Komerički u razgovoru za Jutarnji list u ožujku ove godine.

Veliki broj entuzijasta

Tada je pojasnio kako je ZEZ centar namijenjen popularizaciji znanosti: 30 do 40 posto prostora u Talijanskom paviljonu bile bi stalne izložbene galerije, a u ostatku prostora pozicionirali bi se laboratoriji za kemiju, fiziku, robotiku itd., u koje bi djeca iz škole mogla dolaziti raditi eksperimente. Vikendom bi se organizirale obiteljske radionice, a postojao bi i prostor za show program u sklopu kojeg bi se objašnjavali znanstveni fenomeni.

- Naš je cilj da prvi posjetitelji uđu u ZEZ centar krajem 2015. godine. Prema pravilima koje propisuju fondovi EU, u prvih pet godina ne očekuje se da takav centar bude komercijalan. Mi smo isplanirali da Centar u osmoj godini postane isplativ - rekao je tada Komerički i istaknuo da je projekt ZEZ-a okupio velik broj entuzijasta.

Među njima je i dr. Dejan Vinković, astrofizičar sa Sveučilišta u Splitu, koji tvrdi da projekt ZEZ-a nema nikakve veze s događanjima u HGK.

- ZEZ nije jedan čovjek, niti je u formalno-pravnom obliku u kojem bi mogao poslovati. To govorim i kao osoba koja je velikim dijelom stoji iza te incijative. ZEZ je samo incijativa koja okuplja velik broj entuzijasta - rekao je Vinković.

- Dosadašnje aktivnosti nisu se niti uspijevale do kraja pokriti i doći na pozitivnu nulu i ne bi se ni dogodile da nema entuzijazma ljudi u pozadini - dodao je Vinković.

Pravila Europske unije

Istaknuo je kako je u samoj realizaciji ZEZ-a predviđeno je da se u potpunosti prepusti lokalnoj samoupravi, odnosno Gradu Zagrebu, na pripremu za strukturne fondove.

- Kasnije, kada bi se projekt pokrenuo, trebao bi ići javni tender za upravljanje tom ustanovom. To su pravila EU - istaknuo je Vinković.

- Najgluplji scenarij sada bi bio da se ideja ZEZ-a ubije u kolijevci zato što se jedan čovjek od velikog broja onih koji su se bavili tom inicijativom spominje u negativnom kontekstu. To govorim bez prejudiciranja što je Komerički zapravo napravio. To ćemo znati nakon što se završi istraga - zaključio je Vinković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:13