POGORŠANI ODNOSI IZMEĐU PREMIJERA I PREDSJEDNIKA

KRITIKA S PANTOVČAKA 'Da je Milanović ćirilićne ploče postavio s Gotovinom, ne bi bilo sukoba'

Pitanje ćirilice u Vukovaru definitivno je pogoršalo ionako nimalo idilične odnose između premijera Zorana Milanovića i predsjednika Republike Ive Josipovića. Sukob koji je tijekom godine tinjao između Pantovčaka i Banskih dvora posljednjih je tjedana kulminirao: Vlada je glatko odbila Josipovićevo posredovanje pravdajući se da je njezin zadatak provoditi hrvatske zakone. U Uredu predsjednika Vladi zamjeraju što je bez dovoljno takta ušla u osjetljivu priču o uvođenju dvojezičnih ploča u Vukovaru, piše Slobodna Dalmacija.

- Premijer je trebao više poraditi na tome da stvori klimu u kojoj bi ćirilične ploče u Vukovaru postavio zajedno s nekim od hrvatskih branitelja. Možda i sa samim Gotovinom. To bi bila prava politička pobjeda – kaže jedan od Josipovićevih bliskih suradnika, koji je uvjeren da je premijer još ovoga proljeća trebao otići u Vukovar i s predstavnicima Stožera pokušati naći zajednički jezik.

U Milanovićevom krugu Josipoviću zamjeraju što pokušava inicirati susret sa braniteljima i oporbom u trenutku kada Vlada u ovoj teškoj situaciji provodi zakon.

- Teško mi je to priznati, ali predsjednik Josipović nam otežava posao – kaže jedan od Milanovićevih ministara, koji je uvjeren da bi se povišene tenzije vremenom smanjile nakon što protivnici ćirilice uvide da Vlada ne kani odustati od pune primjene Ustavnog zakona. Ovako nam se događa da, kad Stožer malo popusti, na scenu izađe Josipović i počne pričati o svojoj mirovnoj inicijativi. Prosvjednicima koji su se skoro osuli tada krila ponovno narastu - upozorava naš sugovornik iz Vlade.

- Milanović i Josipović dva su alfa mužjaka u političkom sustavu koji se bore čija će koncepcija oko ćirilice u Vukovaru prevladati. Iako dolaze iz iste stranke, oni su zapravo antipodi: Milanović svojim ponašanjem dolijeva ulje na vatru, a Josipović zagovara dijalog i konsenzus, no još uvijek se ustručava konzumirati do kraja svoje ustavne ovlasti – smatra politolog prof. dr. Anđelko Milardović, koji je od početka sukoba oko ćirilice zagovarao da se problem treba riješiti “modelom okruglog stola“. On smatra da problemu dvojezičnih tabli Josipović nastupa zrelije, no zamjera mu što zbog blizine predsjedničkih izbora još uvijek kalkulira i bježi od otvorenog sukoba sa Milanovićem.

Jedan utjecajni SDP-ovo zastupnik poznat po dobrim odnosima i sa Milanovićem i sa Josipovićem tvrdi da su za mnoge nesuglasice između Banskih dvora i Pantovčaka kriv izostanak koordinacije između Ureda predsjednika i Vlade. Njihovi najbliži suradnici, kaže naš sugovornik, niti razgovaraju niti surađuju, pa u svakodnevnoj politici svatko vuče na svoju stranu, piše Slobodna Dalmacija.

- Situacija je slična kao i u braku. Kad jedan od supružnika napravi nešto na svoju ruku, druga strana mu odmah prigovori jer ju je ostavio po strani – slikovito je odnose između Milanovića i Josipovića opisao ovaj SDP-ovac, koji ne drži realnim spekulacije po kojima bi aktualni sukobi Milanovića i Josipovića mogli rezultirati definitivnim političkim razlazom.

Za godinu dana su predsjednički izbori, a Milanović nema u stranci kandidata koji bi na njima mogao pobijediti Josipovića. Ni predsjedniku Republike se pretjerano ne ulazi u rizik sa neovisnom kandidaturom. Milanović i Josipović tako su upućeni jedan na drugoga više nego što bi obojica voljeli da je slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:52