SANADEROVI SURADNICI NA SUDU Četiri partnera i četiri osuđujuće presude

Sanader je kao političar održavao dobre odnose s austrijskom političkom i gospodarskom elitom. Nekolicini njih također je zajedničko da sada dijele istu ili sličnu sudbinu kao i bivši hrvatski premijer. A to je zatvor.

Da bivši hrvatski premijer Ivo Sanader ima poznanstva i dobre veze u Austriji nije nikakva novost. Tamo je studirao i radio prije 90., a i poslije je kao političar održavao dobre odnose s tamošnjom političkom i gospodarskom elitom. Neki od tih ljudi već su prodefilirali sudnicom zagrebačkog Županijskog suda na suđenju Sanaderu u slučaju Hypo i Ina - MOL, zbog čega Sanader sada sjedi u istražnom zatvoru. Imena drugih provlače se pak kroz sada aktualni postupak u aferi Fimi-Media. Nekolicini njih također je zajedničko da sada dijele istu ili sličnu sudbinu kao i bivši hrvatski premijer. A to je zatvor.

Nekadašnji šefovi koruške Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger, koji su svjedočili i u postupku protiv Sanadera, pravomoćno su osuđeni na tri i pol, odnosno četiri godine zatvora u Austriji. Tu su i Sanaderov poslovni partner iz 80-ih godina Michael Passer te austrijski tajkun, suvlasnik Signa Holdinga, Rene Benko. No, dvojica potonjih ne moraju u zatvor. Oni su pravomoćno osuđeni na uvjetne kazne, i to upravo zbog ugovorenog poslovanja sa Sanaderom.

Michael Passer

Bio je glavni ortak u tvrtki WAPAGG, osnovanoj 1986. u Tirolu, u kojoj je Sanader imao 20 posto udjela. Passer je kasnije bio upleten u niz poslovnih skandala. Sadašnje osude stajao ga je ugovor koji je u studenom 2009. u ime Signe potpisao sa Sanaderom. Ugovor su istražitelji pronašli nakon Sanaderova uhićenja u njegovu sefu u Austriji. Sanader se trebao “zauzeti” za ubrzano rješavanje poreznog spora koji je Signa imala na sudu u Milanu. Za brzo rješavanje spora u korist Signe ugovorena je nagrada od 150.000 eura za Sanadera.

Rene Benko

Suvlasnik je Signa Holdinga, koji u svom portfelju ima nekretnine po cijelom svijetu, čija se vrijednost mjeri u milijardama eura. Kao i Passer, pravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine, zbog pokušaja nedopuštene intervencije kod talijanskih državnih tijela. Tijekom suđenja ispostavilo se da se Benko i Sanader također poznaju. Prema prvom iskazu Michaela Passera, koji je kasnije pokušao ublažiti na sudu, Sanadera je angažirao upravo po Benkovu zahtjevu, jer Benko nije želio da ga se dovede u izravnu vezu sa Sanaderom. Visoki Zemaljski sud u Beču u kolovozu mu je potvrdio osuđujuću presudu.

Wolfgang Kulterer

Bivši šef Uprave austrijske Hypo banke pravomoćno je osuđen na tri i pol godine zatvora zbog kaznenih djela prijevare i pronevjere vezanih za poslovanje. Kulterera čeka još nekoliko kaznenih postupaka u Austriji zbog poslovanja iste banke, a iz zagrebačkog procesa Sanaderu poznat je kao osoba koja je u ime Hypa dogovorila isplatu sporne provizije kredita za hrvatska veleposlanstva početkom devedesetih. Ivo Sanader je zbog te provizije u Zagrebu nepravomoćno osuđen za zloporabu položaja i ratno profiterstvo. Kulterer je u listopadu molio i dobio odgodu radi operacije ramena pa još nije otišao u zatvor.

Günter Striedinger

Prema pisanju austrijskih medija, prošlog utorka javio se na izdržavanje četverogodišnje kazne u zatvor u Klagenfurtu. Osuđen je, kao i njegov šef Kulterer, za prijevare i pronevjere iz 2004. godine. No, on je dobio nešto veću kaznu jer je imao veću ulogu u prikrivanju u bilanci da su povlaštene dionice Hypo Leasinga kupljene sredstvima koja su preko Lihtenštajna plasirana iz samog Hypa. I Striedinger je svjedočio na suđenju Ivi Sanader, a glavni dokaz bile su upravo njegove bilješke s konca 1994., kada je, među ostalim, zapisao da su se Sanader i Kulterer “u razgovoru u četiri oka” dogovorili o načinu isplate provizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 17:10