HAKERSKI NAPAD NA NACIONALNO VIJEĆE ZA ZNANOST

Web stranica Agencije za znanost na srpskom

Umjesto vrijednost pisalo je vrednost, posjetioci su posetioci, a zadnja promjena zadnja izmena.

Web stranica Agencije za znanost i visoko obrazovanje u posljednjih nekoliko dana bila je meta hakerskih napada, a jučer su hakeri napali i stranicu Nacionalnog vijeća za znanost, potvrdila nam je prof. dr. Jasmina Havranek, ravnateljica AZVO-a.

Hakerski napad na stranice Nacionalnog vijeća za znanost uspio je pa su tako jučer umjesto na hrvatskom jeziku, svi sadržaji na stranici na kojoj se pregledavaju dokumenti, bili na srpskom jeziku.

Nakon što smo shvatili da se na stranicama Nacionalnog vijeća za znanost koristi srpski jezik, pitali smo ravnateljicu Agencije kako je to moguće, misleći da je možda riječ o grešci, a onda nam je ona ispričala kako je to još jedan u nizu hakerskih napada.

Tako je jučer na njihovim stranicama pri pregledavanju dokumenata umjesto vrijednost pisalo vrednost, umjesto svi posjetioci, svi posetioci, te umjesto zadnja promjena, zadnja izmena.

- Imali smo već dva pokušaja napada na naše stranice, što smo prijavili i policiji. Napadi su se događali najvjerojatnije zbog postupka reakreditacije jer su hakeri pokušavali ući u dokumentaciju koja se nalazi u sustavu Intranet, a koja je dostupna samo članovima reakreditacijskog savjeta. Međutim, to je zaustavljeno, a mi stalno nadograđujemo zaštitu.

Nisam znala da su sada upali i na stranice Nacionalnog vijeća za znanost - rekla je Jasmina Havranek.

Nakon što smo obavijestili Agenciju za znanost i visoko obrazovanje o sadržaju koji je na web stranicama napisan na srpskom jeziku, stranica je potom bila nedostupna i nadograđivala se.

Pitali smo Havranek misli li možda da je riječ o osobnom napadu na ministra Željka Jovanovića, budući da ga protivnici često vrijeđaju zbog nacionalnosti.

- Ne bih voljela misliti da je netko toliko zločest - odgovorila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:24