PROPALI PREGOVORI SA SINDIKATIMA

NE DIRATI!!! POČINJE ŠTRAJK U BOLNICAMA Od slijedećeg tjedna pomoć samo najbolesnijima i hitnim slučajevima?

 Bruno Konjević/CROPIX

Liječnici i medicinske sestre idu u štrajk. Takva odluka jučer je i službeno potvrđena nakon što nije uspjelo mirenje između pregovaračkog odbora Vlade i sindikata okupljenih u zdravstvu.

- Idemo u opći štrajk koordinirano s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara - potvrdio je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, nakon desetominutnog pokušaja mirenja na Markovu trgu.

Datum kada će započeti bijeli štrajk nije otkrio jer sindikati ne žele biti pod pritiskom, a cilj im je da štrajk bude agresivan i kratkotrajan.

Sastanak i odluka

- Danas će Glavni odbor imati sastanak, a isto će učiniti i medicinske sestre, nakon čega ćemo se sastati i donijeti odluke, pa i odrediti sam datum štrajka - kaže Babić.

Dok sindikati pripremaju štrajk, Ministarstvo zdravlja pripremilo je novi način rada u smjenama u bolnicama u kojima su liječnici povukli suglasnost o radnom tjednu duljem od 48 sati tjedno. Prema analizama Ministarstva zdravlja, 27 posto od ukupnog broja liječnika iz ustanova koje su u postupku sanacije (6500 liječnika) odlučilo se za povlačenje suglasnosti.

Novi način rada u smjenama od 1. rujna uvest će se u pojedinim ustrojstvenim jedinicama u tri KBC-a: Sestre milosrdnice, Osijek i Split te u općim bolnicama Šibenik, Karlovac, Bjelovar, Čakovec, Sisak, Koprivnica i Vinkovci. Ministar zdravlja Rajko Ostojić kaže kako za vrijeme mirenja nije htio davati izjave unatoč entuzijazmu sindikalista koji su to spremno činili.

Niz dezinformacija

- Učinili smo kompromise na nekoliko mjesta, ali to nije napravila druga strana i mirenje nije uspjelo. Od početka sam inzistirao na pregovorima. Čak smo zatražili da pregovori budu otvoreni javno, novinarima, ali su neki sindikati to odbili - kaže Ostojić. Razlozi zbog kojih je tražio da javnost bude involvirana u pregovore, tvrdi Ostojić, manipulacija su i dezinformacija javnosti. Objašnjava kako su riješili i povlačenje suglasnosti o radnom tjednu duljem od 48 sati.

U veliki odaziv štrajku uvjereni su i u Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara. O štrajku se počelo šuškati još lipnju kada je Županijski sud u Zagrebu proglasio kolektivni ugovor ništetnim. Za liječnike je to značilo smanjenje materijalnih prava.

Naime, prema ništetnom kolektivnom ugovoru dežurstva i pripravnosti su se obračunavali kao prekovremeni sati i kao takvi su bili za 50 posto skuplji nego što je to bilo u starom kolektivnom ugovoru.

Ništetni kolektivni ugovor pao je na sudu zbog poceduralnih, a ne sadržajnih grešaka tako da sindikati smatraju kako im ta prava moraju biti vraćena.

Materijalna prava

U međuvremenu je potpisan kolektivni ugovor na tri mjeseca i započeli su pregovori za trajni kolektivni ugovor.

No, polazišna točka sindikata i jedino na što su pristajali bio je ništetni ugovor, na što Vlada nikako ne pristaje jer to za proračun znači manjak od 840 milijuna kuna godišnje kojih - nema!

Upravo kako bi vratili svoja materijalna prava iz ništetnog kolektivnog ugovora, sindikati liječnika i sestara krenuli su u legalne sindikalne akcije.

Ipak, čini se da je nedovoljan broj liječnika povukao suglasnost s obzirom na to da će većina bolnica i dalje normalno funkcionirati.

Što se mora raditi bez obzira na štrajk

Odluka o prijeko potrebnim poslovima za vrijeme štrajka koji se moraju neprekidno obavljati jesu:

- Pregled i osnovni dijagnostički postupci kojima se kod svakog bolesnika mora isključiti hitno stanje

- Na bolničkim odjelima u kojima nema organiziranih dežurstava, ministar utvrđuje broj izvršitelja (broj izvršitelja ne može biti veći od 20% od ukupnog broja zaposlenih u toj organizacijskoj jedinici)

- Funkcioniranje hitnih službi u bolnici tijekom 24 sata

- U stacionarnom dijelu bolnice treba osigurati provođenje svih postupaka

- Osiguranje kontinuiteta rada invazivne dijagnostike u svim slučajevima u kojima se zahtijeva hitnost

- Kirurške djelatnosti moraju osigurati mogućnost svih hitnih zahvata za bolesnike

- 24-satna nazočnost liječnika i ostalih zdravstvenih radnika u svim djelatnostima intenzivnog zbrinjavanja bolesnika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:15