VAŽNA RASPRAVA ZA SUDBINU PREDSTEČAJNIH NAGODBI

Ustavni sud danas o sudbini Dalekovoda

Dalekovod je tražio zaštitu od odluke suca Kolakušića, no Ustavni sud mogao bi se proglasiti nenadležnim i gurnuti ih u stečaj

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec sazvala je za danas plenarni stručni sastanak sudaca Ustavnog suda na kojemu će raspravljati o ustavnoj tužbi tvrtke Dalekovod podnesenoj zbog obustave postupka predstečajne nagodbe.

Iako je još potpuno neizvjesno što će u slučaju Dalekovod odlučiti Ustavni sud, današnji sastanak je važan jer će o njemu ovisiti sudbina te tvrtke, a posredno bi odluka o tužbi Dalekovoda mogla označiti i smjer kojim će Ustavni sud ići u slučaju ocjene ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi.

Mala vjerojatnost

Nakon što je Mislav Kolakušić, sudac zagrebačkog Trgovačkog suda, 22. srpnja obustavio postupak predstečajne nagodbe za Dalekovod i potom od Ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi, Dalekovod je reagirao protumjerom tako što je zatražio zaštitu Ustavnog suda.

Dalekovod smatra da je sudac Kolakušić obustavom predstečajne nagodbe povrijedio temeljna ustavna prava te tvrtke, točnije pravo na pravično suđenje, jednakost pred zakonom i slobodu poduzetništva. U Dalekovodu su računali na brzu reakciju Ustavnog suda, ali njihova tužba tek se danas našla na stolu ustavnih sudaca.

No, to još ništa ne znači za Dalekovod. Prema našim informacijama, mala je vjerojatnost da će već danas biti donosena odluka jer su prethodne konzultacije pokazale veliko razmimoilaženje ustavnih sudaca u mišljenju o ustavnoj tužbi Dalekovoda.

Očekuje se teška rasprava koja bi tek trebala pokazati je li Ustavni sud uopće nadležan za tužbu Dalekovoda. Dobro upućeni izvori rekli su nam kako je ključni problem u slučaju Dalekovoda upravo - nadležnost. Velika je šansa da se Ustavni sud proglasi nenadležnim. U tom slučaju, sudbina Dalekovoda je gotovo zapečaćena, morat će u stečaj jer bez okončanja predstečajne nagodbe ne može nastaviti normalno poslovati niti izvršavati ugovorene poslove. Ako se suci slože oko rješenja, moguće je da već danas ili sutra bude održana i sjednica Ustavnog suda na kojemu će biti odlučeno o tužbi Dalekovoda.

Nije prioritet

Važno je naglasiti da Ustavni sud danas neće raspravljati o ustavnosti Zakona o predstječajnoj nagodbi, odnosno o prijedlogu suca Kolakušića. Njegov prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi posve je odvojen slučaj od ustavne tužbe Dalekovoda.

Ustavni sud prijedlog suca Kolakušića pravno tretira kao prijedlog bilo kojeg građanina. Ocjena ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi ići će zato po redovnoj proceduri, a ne ubrzanoj kakva se primjenjuje u slučaju kada tužbu podnese državno tijelo ili sud.

Naši izvori kažu da će Ustavni sud sigurno objediniti prijedlog suca Kolakušića sa svim ostalim prijedlozima za ocjenu ustavnosti spornog zakona. Rasprava i odluka o ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi mogla bi tako doći na dnevni red tek za nekoliko mjeseci, a možda i dogodine. U Ustavnom sudu neslužbeno su nam potvrdili kako prijedlog suca Kolakušića nije prioritet jer se Zakon o predstečajnoj nagodbi uredno primjenjuje. Izuzetak je Dalekovod.

Krah modela

Čini se da ustavni suci imaju veliku dilemu oko nadležnosti u slučaju tužbe Dalekovoda zbog toga što bi svaka njihova odluka, i prihvaćanje i odbijanje tužbe, posredno značila ocjenu ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi. A oni to sada očito žele izbjeći.

Ako se Ustavni sud proglasi nadležnim za tužbu Dalekovoda, može je prihvatiti i tako odlučiti da je sudac Kolakušić svojom odlukom povrijedio prava Dalekovoda na pravično suđenje, jednakost pred zakonom i slobodu poduzetništva. Time bi Ustavni sud unaprijed poslao jasnu poruku da je Zakon o predstečajnoj nagodbi - ustavan.

Ako ne prihvati tužbu Dalekovoda i odbaci tvrdnje da je sudac Kolakušić povrijedio prava tvrtke, Ustavni će sud zapravo ostaviti otvorenom sumnju u ustavnost Zakona o financijskoj nagodbi i naslutiti mogućnost ukidanja zakona. Već i sama takva najava značila bi krah modela predstečaja i zaustavila bi Vladin projekt koji je trebao izvući dio gospodarstva iz problema.

Žurba zbog milijunskih poslova

Žurba Dalekovoda posve je razumljiva jer ne samo da je blokiran završetak predstečajne nagodbe, nego su u pitanje došli svi poslovi koje je tvrtka dogovorila, a neke i ugovorila. Nakon odluke suca Kolakušića, na primjer, Dalekovod je s Hidroelektrom potpisao aneks ugovora vrijedan 100 milijuna kuna temeljem kojeg je trebao opremati tunele na autocesti A1, na dionici u gradnji Ravča - Ploče. Dalekovod je podizvođač Hidroelektre, ali sad je upitno hoće li moći izvršiti taj veliki ugovoreni posao. Navodno bi Dalekovod mogao izgubiti šest velikih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 07:20