NOVI SUKOB S KAPTOLOM

Crkva: 'Klevećete nas, ispričajte se!' Vlada: 'Ne radite političke sukobe'

Biskup Puljić pisao je premijeru tražeći ispriku zbog optužbi da je Crkva 20 godina štitila zločince, ali mu nije odgovorio
 CROPIX

Nemam namjeru polemizirati s Crkvom, čiji se predstavnici više bave politikom nego vjerskim pitanjima. Stalno bacaju dimne bombe, pa onda kardinal Josip Bozanić kritizira predsjednika Republike, sisački biskup napadne Vladu, zatim nekakav Adalbert Rebić kaže jedno, Želimir Puljić drugo i nitko ne zna gdje je crkvena glava, a gdje rep. Iako bih rekao kako glave nema, a svi znamo tko je rep - komentirao je visoki dužnosnik hrvatske Vlade kada smo u utorak razgovarali o posljednjem zahtjevu hrvatskih biskupa, koji su, dan ranije, zatražili ispriku premijera Zorana Milanovića.

Saveznik HDZ-a

Biskupski istup - smatraju u Vladi - predstavlja nastavak dosadašnje politike Katoličke crkve u Hrvatskoj, koja je desno-konzervativna i ne korespondira sa stvarnosti. Crkveno vodstvo je otvoreni saveznik HDZ-a, i koristi svaku priliku za napad na Vladu.

- Bilo bi im bolje da se ugledaju na papu Franju i njegove antimaterijalističke stavove, umjesto da neprestano otvaraju političke sukobe. Posljednjih 20 godina su šutjeli o pljački koja se događala pred njihovim očima, a sada koriste svaki mogući izgovor kako bi nas optužili za nekakvu izdaju nacionalnih interesa. Na takve optužbe nema smisla reagirati - stajalište je Vlade.

Podsjetimo, uoči ulaska u EU, kada je Milanović komentirao slučaj Josipa Perkovića i spomenuo je HDZ i Crkvu:

Diplomatska razina

- Od svojih političkih konkurenata u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji nismo čuli niti jednu suvislu ideju. Nismo čuli niti jednu taktičku, a kamoli suvislu ideju, ali smo čuli duboku ideologiju, a jučer i prekjučer i od najviših ljudi iz Crkve. Zločince, ali ne ove, nego druge štitili su 20 godina HDZ i Crkva čekajući da prođe vrijeme. Tjerali ste lisicu, istjerat ćete King Konga - rekao je tada Milanović.

Nakon nekoliko dana Želimir Puljić, sadašnji predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, u diskreciji je pisao Milanoviću, tražeći od njega objašnjenje i ispriku za izjave da je crkva šutila oko mnogih zločina. Milanović je procijenio kako nema zašto odgovarati Puljiću jer on nije predsjednik Vlade (premijerov “au pari” je kardinal Josip Bozanić) nego rotirajući čelnik HBK, i pismo je proslijeđeno Orsatu Miljeniću, ministru pravosuđa. Miljenić je, u funkciji operativca za odnose s vjerskim zajednicama, odgovorio na Puljićev zahtjev i bez spominjanja isprike objasnio zašto je nužna izmjena ustava sugerirajući da bi bilo dobro da i crkva zauzme takav stav.

Biskupi su čekali s odgovorom, i potom je 15. srpnja uslijedila žestoka reakcija. Službeno priopćenje glasi: “Biskupi su informirani i o izjavi koju je predsjednik Vlade dao na sjednici održanoj 26. lipnja 2013., a koju su prenijeli mediji. Naime, u kontekstu rasprave o ‘Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU’ predsjednik Vlade je izjavio da su ‘zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ’. Biskupi očekuju objašnjenje takvog istupa i traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda.” Članovi Stalnoga vijeća izrazili su zabrinutost zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u koja mu je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK.

Miroljubiva reakcija

Posljednji dio izjave također je važan jer predstavlja implicitnu optužbu kako Milanovićeva Vlada (utjecajem na HTV) derogira dio sporazuma između Hrvatske i Svete Stolice, koji je krajem 90-ih potpisala ondašnja HDZ-ova vlast.

Biskupski napad tek je zadnji u niski optužbi. Uostalom, krajem prošlog tjedna u Glasu Koncila, službenom listu Zagrebačke nadbiskupije, napadnuti su predsjednik Ivo Josipović i Vlada.

Između ostalog, glavni urednik Ivan Miklenić napisao je: “Istina je da za takvu sliku i takav podmukli ulazak Hrvatske u EU snosi odgovornost samo vladajuća ljevica, pa nije dobro tu grupaciju poistovjećivati s Hrvatskom kao takvom”.

Nakon optužbi da je podmukla i nehrvatska, reakcija Banskih dvora zvuči prilično miroljubivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:29