UDRUGA FRANAK O ZAKONU O POTROŠAČKOM KREDITIRANJU

‘Podrška Liniću u borbi protiv samovolje banaka!’

 Damjan Tadić/CROPIX

Podupiremo stav ministra financija Slavka Linića da zauzda samovolju banaka u području određivanja promjenjive kamatne stope u postojećim kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, izjavili su predstavnici Udruge Franak reagirajući na javnu raspravu u Ministarstvu financija. U tom smislu dostavili su svoje primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Ugovori bez prinude

“Udruga Franak podupire čvrsti stav ministra Linića da zauzda samovolju banaka u području određivanja promjenjive kamatne stope u postojećim kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, ali isto tako inzistira na preciznosti odnosnih odredaba u Nacrtu”, stoji u priopćenju.

Naime, iz Udruge Franak inzistiraju da se izmijenjenim Zakonom o potrošačkom kreditiranju odredi da se novi način određivanja kamatnih stopa u postojećim kreditima dužnicima mora ponuditi, bez obaveze da dužnici na to i pristanu, “jer u dvostranim ugovorima ne smije biti prinude druge ugovorne strane na ugovaranje”. Također, traže da se “decidirano naznači da će se fiksna marža u postojećim ugovorima o kreditu u kojima je valuta aprecirala više od 20 posto odrediti na temelju početne kamate i početne referentne kamatne stope IBOR (Interbank Offered Rate)”.

Udruga Franak, stoji u priopćenju, “očekuje da će ministar Linić izdržati pritiske bankara koji se bore za svoj ekstraprofit te da će ostati dosljedan i ispuniti obećanje dano u Hrvatskome saboru na dan kada su izglasane posljednje izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama.

Država štiti građane

U prilog tome govore i njegovi zadnji medijski istupi, u kojima se moglo čuti da neće odustati od svojeg prijedloga za smanjivanje kamata u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, u skladu s početnom bankarskom maržom i početnom kamatom”.

Potpuno pogrešnima se ocjenjuju “insinuacije koje se mogu čuti iz bankarskih krugova o uplitanju države u tržišno poslovanje”. “Naprotiv, radi se o uplitanju države u nezakonito poslovanje banaka, a to je ipak nešto sasvim drugo. Država ima dužnost i obavezu zaštititi građane od nezakonitog ponašanja banaka”, zaključuju iz Udruge Franak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:16