MISTERIJ NAORUŽAVANJA BORACA PROTIV REŽIMA U SIRIJI

Pobunjenici tvrde da nemaju oružje iz Hrvatske, ali snimke govore drugačije

 YouTube

Napisi u New York Timesu da smo dobili oružje iz Hrvatske su neistiniti, tvrdi general Salim Idris, vođa sirijskih pobunjenika .

- Naši borci imaju goleme probleme zbog nestašice oružja i streljiva. Jedino oružje koje imamo je ono koje smo pronašli u Siriji i koje smo oteli Asadovoj vojsci - tvrdi Idris.

General se okomio na SAD koji je objavio da će udvostručiti količinu pomoći u obliku hrane i zdravstvenih potrepština.

Neće hranu i lijekove

- Hrana i lijekovi neće nam pomoći u borbi protiv Asadove diktature. Treba nam oružje, protutenkovske i protuavionske rakete - poručio je Idris.

Njegove tvrdnje u potpunoj su kontradikciji s informacijama objavljenim u svjetskim medijima i na YouTubeu. Na snimkama se jasno vidi da sirijski pobunjenici koriste puške i bombe proizvedene u više europskih zemalja. Osim toga, medijima se prenose obavještajni podaci kako su sirijski pobunjenici naoružani oružjem i iz arapskih zemalja. Nije oružje porijeklom iz hrvatskih vojnih skladišta jedino i najmnogobrojnije koje je u posljednje vrijeme stiglo u ruke pobunjenika. Sve se češće spominje i oružje koje je 1994. NATO zaplijenio s broda Jadran na Otrantu i potom je prebačeno na Siciliju. Oružje je bilo namijenjeno Hrvatskoj, ali je poslije nestalo. Navodno su njime naoružavani libijski pobunjenici u borbi protiv Gadafija. Sada se to oružje pojavilo u Siriji. Prema posljednjim informacijama koje objavljuju izraelski portali koji se bave sigurnosnim pitanjima, u Siriju je preko Kosova i Albanije stiglo i moderno protuoklopno naoružanje tipa Fagot.

Počeli napadati

I vijesti neovisnih promatrača s terena govore da su posljednjih mjeseci sirijski pobunjenici počeli s napadima protuoklopnim naoružanjem na tenkovske kolone sirijske vojske i pritom ne štede na streljivu, pa je teško povjerovati u tvrdnje da su naoružani jedino oružjem koje su oteli sirijskoj vojsci.

Uostalom, na taj bi se način teško održali skoro dvije godine koliko već traje rat u u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:28