SVJEDOČILA U PROCESU PROTIV ČETVERO SRBA

Josefina Džoja : U selo gdje me Srbi toliko mrze nikad se neću vratiti

Na sisačkom sudu počelo je suđenje Vladi Vrgi (52), Siniši Damjanoviću (21), Seki Vrga (39) i Žarku Lapčeviću (42), svi iz sela Podgorje kod Gvozda, zbog optužbe da su širili rasnu i drugu diskriminaciju.

Veličanje četništva

Četvero Srba optužnica tereti da su u dvije noći u srpnju prošle godine, tijekom zabave u mjesnom društvenom domu preglasno reproducirali glazbu neprimjerenog sadržaja kojom se veliča srpstvo, četništvo, tzv. krajina i mržnja prema Hrvatima. Jozefa Džoja, Hrvatica iz Podgorja, čija je kuća tik do društvenog doma, prigovorila im je s prozora zbog glazbe i zvala policiju što je naljutilo sudionike zabave te su se neki okupili pred njezinom kućom, psovali joj hrvatsku majku, vikali da ide marš iz srpske kuće u Bosnu iz koje je došla i da je ovo Srbija u kojoj Hrvati nemaju što tražiti. Odmah nakon incidenta obitelj Džoja iselila je APN-ove kuće.

Nisu stali na riječima

- U Podgorje, među ljude koji me toliko mrze, koji su toliko uplašili moju obitelj i mene, neću se nikad vratiti. I sada ih se bojim, rekla je Jozefa Džoja. Naglasila je kako optuženi i još neki kojima se ne sudi, nisu stali na riječima i uvredama, nego su ušli u dvorište te prijetili paljenjem kuće i bacanjem bombe.

- Lupali su na ulazna vrata, a moja maloljetna djeca i teško bolesni muž vrištali su od straha, rekla je Džoja.

Njenom iskazu prigovorila je obrana okrivljenih, tvrdeći da je nedosljedna. Suđenje se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 21:16