OŠTAR KOMENTAR I. MIKLENIĆA

Glas Koncila žestoko NAPAO VLADU ZBOG NAFTNIH POLJA: ‘Povlačenje Ine iz Sirije je izdajničko i nezakonito’

slavonski brod 310507velecasni ivan miklenic glavni urednik glasa koncila na susretu suvremena misija medija u katehetskom sentrumedijifoto:danijel soldo / cropix
 Danijel Soldo/cropix

Ponašanje prema naftnim poljima u Siriji članova sadašnje hrvatske Vlade moglo bi se ocijeniti ne samo protuzakonitim, nemoralnim, nego i izdajničkim, napisao je u komentaru Glasa Koncila glavni urednik glasila Katoličke crkve Ivan Miklenić.

U uredničkom komentaru “Više od kršenja zakona” Ivan Miklenić osvrće se na nalaze državne revizije 2010. te na odluku hrvatske Vlade o povlačenju Ine iz Sirije sa svojih naftnih polja.

Što je bio motiv?

Podsjetivši kako su mediji relativno stidljivo prenijeli tu vijest, Miklenić u komentaru napominje kako Hrvatska još nije članica EU te je odluka o sankcijama prema Siriji ne može obvezivati.

Budući da se radi o naftnim poljima, kako javljaju mediji, vrijednim čak 20 milijardi dolara, kako se navodi u komentaru, nameće se pitanje što je to motiviralo ili natjeralo hrvatsku Vladu da tako promptno i spremno riskira tako golemu vrijednost.

- Poznato je da velike sile, kao i sve normalne države, imaju svoje političke i gospodarske interese i da se katkad za njih bore svim sredstvima. Ali nije poznato ni normalno da bi se slabe ili male države tako olako odricale svojih legalnih i legitimnih interesa - piše u tekstu.

Komentator smatra kako male zemlje, poput Hrvatske, mogu i moraju biti partneri velikim silama, a ne smiju biti ulizice niti slugani.

- Dok partneri surađuju i poštuju jedni druge, pa i legalne i legitimne interese jedni drugih, ulizice i slugani postaju izdajnici svojih legalnih i legitimnih nacionalnih interesa, ali i bez ikakva ugleda i časti, čak i u očima onih kojima se ulaguju - napominje se u komentaru.

Dodaje se kako se nikada jedna zemlja ne ulaguje drugoj, već uvijek i isključivo samo političari jedne zemlje političarima druge, moćne.

Kršenje Ustava

Stoga se, navodi se u komentaru, ne može reći da se Hrvatska odrekla naftnih polja u Siriji već su to učinili političari koji su se, formalno preuzimajući vlast, javno zaklinjali da će štititi legalne i legitimne hrvatske nacionalne i gospodarske interese.

- Nije li to vrlo ozbiljno kršenje ne samo moralnog zakona i duha samoga hrvatskoga Ustava, nego i naravnih legalnih i legitimnih interesa - pita se Miklenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:24