das

Novinarima je donjela pisanu izjavu gospodina Krune Jurgeca koji je, kazala je, stavio svoje inicijale na Kovačevu pristupnicu
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor prokomentirala je informaciju da na pristupnom upitniku Milana Kovača, koji je dragovoljno napustio HDZ 2002. godine i prešao u Hrvatski blok Ivića Pašalića, stoji "preporuka J. K." Podsjetimo, o ovome je pisao i Globus u svom ovotjednom izdanju .

- Insinuacije su da ja stojim iza učlanjivanja nekih bivših članova HDZ-a u HDZ, konkretno Milan Kovač se spominje, i da je na njegovim formularima napomena da je on upisan u HDZ po mojoj preporuci, to nije točno - kazala je Kosor.

Novinarima je donijela pisanu izjavu gospodina Krune Jurgeca koji je, kazala je, stavio svoje inicijale na Kovačevu pristupnicu.

- Njegovi su inicijali K. J., a ako ih okrenete onda je J. K. Budući da on upisuje ne temelju formulara u našu centaralu, on je svugdje stavio napomenu da ih je on upisao, J. K. Jurgec Kruno. I ja sam mu danas tumačila da bi bilo ispravno da je pisao K. J., a ne J. K. - kazala je Kosor napomenuvši da su "neki to izvukli iz sustava i koriste to protiv mene".

Zbog toga je, kaže, zatražila očitovanja i neke druge postupke.

Na pitanje je li Milan Kovač član HDZ-a Kosor je ustvrdila kako jest te je potvrdila i da ima člansku iskaznicu. No na pitanje, zar nije morao proći proceduru sukladno statutu, Kosor je opet ustvrdila da mora, iako iskaznicu već ima.

- Onaj tko je izbačen iz HDZ-a zna se kako mora postupiti, taj koji je izbačen iz HDZ-a ne može se vratiti, a onaj tko je dragovoljno otišao može se vratiti, ali postupkom koji je statutom propisan, znači preko Visokog časnog suda i to je. To su stvari koje su same po sebi razmljive i koje se rade po sili zakona.

Na ponovljeno pitanje, je li Kovač član HDZ-a, uz napomenu da je Glavni tajnik rekao da nije, Kosor je rekla da je "na temelju formulara, koje je ispunio, a gospodin Josip Bilaver, mladi član stranke, donio tu pristupnicu na hrpi s nekoliko desetaka drugih pristupnica Kruni Jurgecu".

- Kruno Jurgec radi članske iskaznice i na temelju toga je gospodin Kovač dobio iskaznicu. Naravno da ćemo mi sada vratiti kotač unatrag i vidjeti tko je sve, ja sam tražila u posljednjih šest mjeseci, dobio iskaznicu i na temelju kojega postupka. Jer, evo, malim pregledom koji sam napravila vidi se da su i neki drugi, koji su samoovoljno izašli iz HDZ-a dobili iskaznice. Na temelju tog postiupka koji je bio mimo bilo kakvog stranačkog tijela, bilo kakvog koraka koje je trebalo poduzeti temeljem Statuta HDZ-a - zaključila je Kosor.

Iako se Kosor ogradila od primanja u članstvo Milana Kovača, na pitanje je li on po njoj poželjan član HDZ-a, Kosor je ustvrdila kako "nije to sada tema o kojoj mi razgovaramo".

- Mi sada razgovaramo o tome da je prekršen statut HDZ-a i na izbornoj skupštini temeljnog ogranka Remete. No, Kovač je prije toga novinarima rekao kako je s Jadrankom Kosor razgovarao, te da mu je upravo ona rekla da je poželjan u stranci. No, Kosor je to demantirala kazavši kako s Kovačem o tome nije razgovarala.

- Mogao je kao i svaki drugi koji je samnom razgovarao, interpretirati naš razgovor kako god je mislio da ga treba interpretirati. Mi smo razgovarali vrlo kratko. Bio je kod gospodina Šeksa, sa gospodinom Ćirom Grubišićem. Pitali su mogu li me pozdraviti, i ja sam rekla da može. I razgovarali smo o današnjoj vlasti i politici općenito. I o stranci i o budućnosti HDZ-a. Po njegovoj tadašnjoj izjavi HDZ treba ojačati, dakle slažem se. I da je HDZ nužno potreban stabilnosti Hrvatske. I s tim sam se apsolutno slažem - tvrdi Kosor.

Jadranka Kosor je u Saboru novinarima podjelila pisane izjave Josipa Bilavera i Krunoslava Jurgeca. Bilaver je u svojoj izjavi rekao da je 23. siječnja desetak upitnika za članstvo, među kojima i onaj Milana Kovača, predao Kruni Jurgecu zaposlenom u Središnjici HDZ-a. Upitnike je, kaže, dobio od prijatelja koji ga je dan ranije zamolio da iste prosljedi u Središnjicu kako bi se izradile članske iskaznice.

- Odgovorno izjavljujem da mi nitko nije dao preporuku za prijem tih ljudi, a insinuacije da je predsjednica stranke preporučila prijem su netočne i lažne - napisao je u izjavi Josip Bilaver.

Krunoslav Jugec napisao je da je 23. siječnja od Josipa Bilavera, glavnog tajnika Mladeži HDZ-a, dobio desetak upitnika o članstvu.

- Prilikom upisa u bazu podataka članova HDZ-a, u rubrici napomena upisujem tko mi je donio upitnik za članstvo te nakon toga svoje inicijale JK, Jurgec Kruno. Ovaj način upisa bio je uobičajen za upis članova u bazu. Za ovaj upis nitko nije urgirao, niti jhe bilo išta neobično prilikom procedure upisa, niti je bila ikakva preporuka, te sam smatrao da je upis redovan. ... Na upisniku nije bila naznačena nikakva preporuka, niti je ista bila upisana u bazu članstva - napisao je, uz ostalo, Kruno Jurgec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:08