NAGRĐUJU AMBIJENT

Ministarstvo kulture napokon odlučilo: Nakaradna ‘vješala’ s Rive moraju se ukloniti

split,140507...nakon uredjenja splitske rive svijetlo dana su docekale tende caffea na rivi foto paun paunovic/cropix
 paun paunovic/cropix

Arhitekti iz Studija 3LHD -a čuvaju cijelu arhivu polemika oko splitske Rive, koja je podeblja. No, nakon što su polemike koje su bile tako bučne tijekom izgradnje utihnule, nisu niti u jednom trenutku pomislili da bi se ova njihova arhiva dodatno mogla povećati.

Pogriješili su. Novi pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac boravio je u Splitu kako bi se upoznao s predstavnicima Grada, struke i aktivista i sa svima njima dogovorio suradnju te razgovarao o nizu problema.

Spomenička baština

Pa je među ostalim i izjavio:

- Nema sumnje da nadstrešnice za kafiće bitno narušavaju južno pročelje Dioklecijanove palače. Ovo će ministarstvo učiniti sve što je moguće da se to što prije ukloni jer nagrđuje možda najvažniju spomeničku baštinu u Hrvatskoj.

Na naše pitanje da pojasni svoju odluku, odnosno kako to da je onda cijeli projekt Rive odobrio i UNESCO , ovaj povjesničar umjetnosti zauzeo je još oštriji stav.

- Pogreške su se dogodile i u vizualnom i u procesnom pogledu. Naime, takozvana vješala stoje ispred pročelja palače, što je neprilično. A brojni su se detalji u projektu kasnije dodavali, iako nisu bili izvorno predviđeni u natječaju. Ovim se elementima negira cjelokupan prostor.

Oštra reakcija

Arhitekti misle posve drugačije.

- Ovo je totalna besmislica - bila je prva reakcija Marka Dabrovića iz 3LHD-a. Kasnije su iz 3LHD-a odlučili iz nekog razloga ne davati izjave, iako bi reakcija bila posve logična, pa to je kao da netko oduzme pridjeve književniku iz knjige.

No, zato ih, iako nisu možda uvijek isto gledali na sve stvari, brani aktualni predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvoje Hrrabak:

- Intervenciju na Rivi odobrio je i UNESCO. Riječ je o cjelovitom arhitektonskom radu koji se ne može narušavati. Što više prolazi vrijeme, to se više Riva i dokazuje kao kvalitetno djelo. Za parcijalne intervencije nema osnove. I naposljetku, to je sve zajedno posve bespotreban financijski trošak.

I Dario Gabrić, predsjednik Društva arhitekata Split, misli isto:

- Promjene se mogu dogoditi jedino ako se arhitekti slažu s time, u suprotnom se ništa ne može intervenirati na Rivi, koja je cjelovita.

Koliko će sve koštati?

Međutim, Uzelac će inzistirati na tome da se ovi elementi maknu:

- Stojim iza svoje odluke, a brojni moji kolege povjesničari umjetnosti, građani i i aktivisti slažu se sa mnom. Koliko će to sve zajedno koštati?

- Nemam točan proračun. No, lako ćemo skinuti ove dijelove. Pa to su samo malo ambiciozniji suncobrani, koji su uz to skupi za održavanje i nagrđuju ambijent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 23:06