SLABI REZULTATI M.M. DROPULIĆ

Uzela je samo 2 milijuna eura iz fondova EU, a mogla je 54!

 Goran Mehkek/CROPIX

Poljoprivreda i ruralni razvitak, očuvanje okoliša i transport - to su područja u kojima je Hrvatska najmanje iskoristila novac Europske Unije iz pretpristupnih fondova. Ako se nešto hitno ne poduzme, neće dobro iskoristiti ni znatno veće fondove koji će nam, nakon ulaska u članstvo EU, biti na raspolaganju od druge polovice sljedeće godine.

Jačanje sposobnosti

Poruka je to iz posebnog izvješća Europskog revizorskog suda koji je analizirao koliko su pretpristupni fondovi pomogli Hrvatskoj u pripremi za korištenje pristupnih fondova.

Predstavljajući izvještaj jučer u Bruxellesu, Juan Ramallo, član odbora Revizorskog suda, rekao je da je pomoć Unije “značajno pridonijela u jačanju hrvatskih sposobnosti za korištenje fondova, no do članstva je potreban znatno veći napredak”. Pozitivnim je ocijenio “dobro planiranje”, a manjkavim javne nabave, posebno to što se nedovoljno pozornosti posvećuje jačanju administrativnih kapaciteta na lokalnoj i regionalnoj razini.

“Regionalna i lokalna tijela uglavnom su zapostavljena. A upravo ta tijela imaju značajnu ulogu za korištenje poslijepristupnih fondova. Zato Hrvatska, uz pomoć Europske komisije, na tome mora još više raditi”, upozorio je taj član Europskog revizorskog suda. To je tijelo analizirao nekoliko projekata u Hrvatskoj, u šest županija, i zaključilo da je najčešće zbog kašnjenja s projektima i u realizaciji te zbog manjkavosti u javnim natječajima razina iskorištenosti fondova za ruralni razvitak bila niska.

Korupcija kao prepreka

Zanimljivo je da je taj sud, kao i EK, shvatio da su hrvatski poljoprivrednici radije koristili fondove iz hrvatskoga državnog sustava poticaja nego fondove EU jer, kako su rekli, “bilo im je jednostavnije doći do sredstava iz hrvatskog sustava nego iz Unije koji im je bio prekompliciran”. Iako to nisu htjeli izravno reći, jasno je da je i korupcija u procesu javnih natječaja bila velika prepreka, a kao primjer naveli su visok postotak odbijanja projekata ili izvješća hrvatskih vlasti od strane Europske komisije.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 03:59