ZAKON ŠTITI MUČITELJE ŽIVOTINJA

Psu je rezao vrat, no nije ga uspio zaklati. Nisu ga zatvorili

Pahuljica je križanka ptičara koju je vlasnik prošle godine pokušao zaklati. Došao je kući pijan, njeno lajanje ga je uznemirilo pa je izvadio nož i pokušao je ubiti. Pošto je postao nasilan i prema članovima svoje obitelji, oni su pozvali policiju. Priveden je, a ranjenu kujicu ni policija ni ukućani nisu ni pomislili odvesti veterinaru. Ostavili su je da krvari, vezanu na lancu, do idućeg jutra. Tada ju je primijetila susjeda, odvezala i odvela na Veterinarski fakultet. Spašena je i ubrzo joj je pronađen novi vlasnik, a protiv nasilnika koji ju je ozlijedio podnesena je kaznena prijava.

Uvjetne kazne

Proglašen je krivim i osuđen na četiri mjeseca uvjetne kazne. Za mučenje psa i njegove patnje Pahuljičin bivši vlasnik nije u zatvoru proveo niti jedan jedini dan. Nažalost, takvih je slučajeva mnogo. Rotvajlericu Ivančicu njen je vlasnik upucao, stavio u vreću za smeće i ugurao u prtljažnik. Videći da je još živa, udarao ju je drvenim štapom po glavi, a potom bacio u kontejner. Kazna? Platio je 3410 kuna i danas slobodno šeće gradom.

Kazneni zakon propisuje da u slučaju teškog zlostavljanja životinja zlostavljač može biti kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju od šest mjeseci ili platiti do 150 dnevnih dohodaka. Prema drugom važećem zakonu, onom o zaštiti životinja, za mučenje životinje plaća se od 500 do 100.000 kuna, ovisno o tome je li prekršaj napravila fizička ili pravna osoba. No, čak i te iznimno blage mjere protiv zlostavljača suci obično ne izriču. Tako je samo jedna osoba bila u zatvoru: Ostoja Babić 2006. godine proveo je pet mjeseci iza rešetaka zbog zlostavljanja i ubojstva psa.

- On je tada nasmrt pretukao psa u svom dvorištu. Njegova je kazna jedinstven slučaj jer se zlostavljačima obično dosuđuju novčane ili uvjetne kazne. Naša udruga je u proteklih šest godina, koliko postojimo, dobila dojave o 1546 zlostavljanih životinja. Podnijeli smo 133 prekršajne i kaznene prijave, a u 360 slučajeva nije bilo elemenata za podnošenje prijava - životinje nisu imale čip pa nikad nismo saznali tko je vlasnik ili nije bilo svjedoka, dokaza... - kaže Jadranka Dragović iz udruge Suza , koja često prijavljuje okrutne vlasnike i pronalazi nove obitelji zlostavljanim životinjama.

Crna statistika

Prijatelji životinja nedavno su objavili crnu statistiku nastradalih životinja u protekloj godini, gdje je ili Državno odvjetništvo odustalo od progona, ili policija samo oduzela oružje kojim je zlostavljanje počinjeno ili je veterinarska inspekcija samo naložila da se promijeni stanje u kojem se životinje nalaze.

- Suosjećajnije društvo, bez nasilja prema slabijima, ne može se izgraditi nemarom nadležnih pojedinaca i institucija, koji umanjuju zločine prema životinjama jer to su ‘samo životinje’.

Ignoriranjem ili prešutnim odobravanjem učestalih slučajeva sadističkih mučenja i ubijanja životinja predstavnici institucija postaju jednako odgovorni za počinjena zlodjela jer šalju poruku da životinje svatko može napuštati ili se nad njima nesmetano iživljavati a da pritom neće biti sankcioniran - kažu u Prijateljima životinja .

Postojeći zakon kažnjava samo najokrutnije mučitelje

Statistike veterinarske inspekcije pokazuju da je prošle godine primljeno 114 prijava, od čega ih je 66 prekršajno prijavljeno. Samo je jedan slučaj kazneno prijavljen. U godini prije brojke su još manje: prijavljena su 33 zlostavljanja, od čega ih se na prekršajnom sudu našlo 27. Nijedan slučaj nije kazneno procesuiran. Takvi podaci ne pokazuju da broj zlostavljanih životinja raste, nego da je svijest ljudi po pitanju prijavljivanja mnogo veća.

Osim u sucima koji izriču blage kazne, problem je i u činjenici da važeći Kazneni zakon kažnjava samo najokrutnije zlostavljanje životinja. No, novi zakon, koji će na snagu stupiti 1. srpnja 2013. godine, predviđa veće kazne: tako će svi oni koji teško zlostavljaju ili usmrte životinju bez opravdanog razloga biti kažnjeni zatvorom do godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 16:35