SVINJSKA GRIPA

Cjepivo od sada dostupno i kod liječnika obiteljske medicine

Antibiotici ne pomažu kod virusnih bolesti, a gripa je virusna bolest. Ona se naprosto ne liječi antibioticima nego antivirusnim lijekovima poput Tamiflua ili Relenze, ali potrebno ih je uzeti najkasnije 48 sati od pojave simptoma gripe
Zagreb, 151109.Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljevic, bolesnici koji dolaze na preglede u ambulantu nose maske zbog straha od svinjske gripe koja vlada Hrvatskom.Foto Marko Miscevic/ CROPIX
 Marko Miščević / CROPIX

Ivana, Osijek: Imam 4-godišnju djevojčicu, a dijagnoza joj je juvenilni artritis. Na terapiji Movalisom je, cijepljena je protiv sezonske gripe. Treba li je cijepiti protiv pandemijske ili ne?

Prof. dr. Ilija Kuzman, infektolog: Svakako trebate cijepiti svoju djevojčicu jer ona spada u rizičnu skupinu ne samo zbog osnovne dijagnoze nego i zbog toga što se pokazalo da su djeca više ugrožena svinjskom gripom od starijih.

SPECIJAL O SVINJSKOJ GRIPI Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

Mirjana, Zagreb: Srčani sam bolesnik. Operirala sam srce prije godinu i pol i bolujem od plućne hipertenzije. Preporučujete li mi cijepljenje protiv svinjske gripe?

Prof. dr. Ante Beus: S obzirom na sve vaše dijagnoze, spadate u rizične skupine. S obzirom na to da ste, među ostalim, i plućni bolesnik, u prvoj ste kategoriji pacijenata kojima se preporučuje cijepljenje protiv svinjske gripe, pa to svakako učinite što prije. Od danas je cjepivo dostupno i kod liječnika obiteljske medicine.

Dominik, Zagreb: Zanima me pomažu li antibiotici kod svinjske gripe?

Prof. dr. Ante Beus: Ne, antibiotici ne pomažu kod virusnih bolesti, a gripa je virusna bolest. Ona se naprosto ne liječi antibioticima nego antivirusnim lijekovima poput Tamiflua ili Relenze, ali potrebno ih je uzeti najkasnije 48 sati od pojave simptoma gripe. Te lijekove propisuje i odmah u ambulanti daje liječnik obiteljske medicine ako procijeni da se radi o rizičnom bolensiku ili ako je klinička slika bolesti takva da ukazuje na komplikacije.

Marko, Varaždin: Nemam temperaturu, ali već tri dana me boli glava i probada u prsima. Ne kašljem, ne bole me kosti. Je li riječ o svinjskoj gripi?

Prof. dr. Ilija Kuzman: Kod vas se gotovo sigurno ne radi o svinjskoj gripi jer prema opisu nemate niti jedan relevantan simptom nove gripe. Možda ste se samo prehladili, odnosno možda imate neku drugu virusnu bolest.

Vera, Pula: Zanima me kako se prenosi virus svinjske gripe i na kojoj udaljenosti treba biti od čovjeka da se ne zarazi virusom?

Prof. dr. Ante Beus: Gripa se prenosi kapljično iz nosa i grla osobe koja kašlje ili kiše. Prenosi se i dodirom kontaminiranih površina, zatim nosa, usta i očiju. Virus se prenosi na udaljenosti do dva metra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:32