DVOJEZIČNOST U GRADU HEROJU

'ĆIRILICA NIJE RATNO PISMO, NITI SIMBOL STRADANJA HRVATA I RAZARANJA VUKOVARA' Pupovac o uvođenju ćirilice

 Neja Markičević / CROPIX

Pitanje uvođenja ćirilice u Vukovaru nije ratno pitanje, nego mirnodopsko. Tu se radi o poštivanju hrvatskih zakona o pravima nacionalnih manjina. Ćirilica nije ratno pismo, niti je ona simbol ratnog stradavanja Hrvata i razaranja Vukovara. Previše je tu nedosljednosti, politikantstva i izazivanja nepotrebnih strasti. No, svakako toj problematici treba prići sa svim pijetetom i zato predlažem da se do rješenja dođe kroz razgovor i dogovor Vlade i lokalne samouprave s predstavnicima srpske zajednice zbog cijelog niza razloga... Jer je riječ o Vukovaru, treba biti obazriv. Treba se dogovoriti o tome u kojem opsegu i kojom je vremenskom dinamikom moguće primijeniti odredbe tog zakona u Vukovaru - kaže nam na početku razgovora o jednoj od trenutačno najvrućih političkih tema u Hrvatskoj Milorad Pupovac, saborski zatupnik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Populistički kontekst

Tom pitanju treba prići i riješiti ga tako da nitko ne likuje ili ima osjećaj gubitništva. Ovo, kaže Pupovac, nije ratno nego mirnodopsko pitanje i tako mu treba i pristupiti.

Prijedlog da se u Vukovaru uvedu ćirilični natpisi na državnim institucijama izazvao je prosvjede braniteljskih udruga i nekih desnih stranaka te je, u ionako delikatnu i osjetljivu sredinu, unio dodatni i nepotrebni međunacionalni nemir, dok je glavna oporbena stranka HDZ, koja je svojedobno prihvatila i izglasala uvođenje ćirilice u Vukovaru (kada su i na lokalnom i na državnom nivou koalirali sa SDSS-om), to pitanje postavila i u populističkom kontekstu nedovoljnog “hrvatstva” sadašnje vlasti.

- Ovi prosvjedi koji su se odigrali u Vukovaru najmanje su stvar Vukovara i Vukovaraca. To je puno više bio istup onih koji su došli sa strane - nastavlja Pupovac.

Mnogi su taj skup požurili proglasiti novom “splitskom rivom”, kada su tadašnju SDP-HSLS Vladu Ivice Račana optužili za izdaju generala i Domovnskog rata, ali Pupovac ne smatra da vukovarski skup protiv ćirilice ima taj potencijal, iako je po njemu “to bio pokušaj zloporabe ratnog stradanja i patnje Vukovara u politikantske svrhe koje nisu ni opravdane ni svrsishodne”.

No, nakon toga mnogi su odmah počeli predlagati odgodu ili postupnu primjenu zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, na što Pupovac kaže kako su se kod nas Ustavni zakon i Zakoni o pravima nacionalnih manjina već unaprijed donosili s mišlju da se ne primijene, pogotovo kad se radilo o srpskoj manjini. - Tako se niz odredbi ne primjenjuje ili se na njih teška srca pristalo - ističe Pupovac.

- Ono što bi u ovom slučaju trebalo napraviti jest da dinamika primjene zakona korespondira s mogućnostima koje postoje i neophodnim obzirom da ne bude zloupotrijebljen te da se dodatno ne bi povređivalo ljude na pretpostavkama koje je lako aktivirati - dodaje Pupovac.

Splitska riva

Prema njemu, rješenje mora proizlaziti iz dogovora Vlade i predstavnika srpske zajednice, a “mi smo za dogovor spremni”, kaže Pupovac. No, za sada ne želi ulaziti u detalje ponuđenih rješenja jer to mora, ističe Pupovac, biti plod zajedničkog dogovora nakon kojeg se nitko neće osjetiti poraženim ili isključivim pobjednikom. Taj osjećaj, smatra Pupovac, na kraju moraju imati svi.

- Uporaba dvojezičnih natpisa nije pitanje borbe, a pogotovo ne rata, nego pitanje uzajamnog poštovanja koje uvažava osjećaje, iskustvo te ratnu specifičnost Vukovara, ali i pitanje identiteta i zajamčenih prava - objašnjava Pupovac, koji smatra da će se, ako se sve te komponete budu uvažavale, dogovor lako postići.

Poštovanje zakona

No, ako to bude pitanje rata i gubitništva, kako se sada želi nametnuti, smatra Pupovac, onda ćemo se vrtjeti u začaranom krugu, a stanovnici Vukovara, bez obzira na nacionalnost, bit će sve udaljeniji jedni od drugih. Pupovac kaže kako uvođenje ćirilice ne bi bila ni “srpska pobjeda” ni “hrvatski poraz” te da se na to pitanje ne smije tako gledati, nego kao na poštivanje zakona, različitosti, tradicije i osjećaja.

- Budite uvjereni da Srbi imaju osjećaj i razumijevanja za ono što se Hrvatima dogodilo u Vukovaru, ali naš je imperativ da se oslobodimo od simboličkih opterećenja rata na pitanjima koja ne bi smjela biti time opterećena kao što je ćirilica - napominje Pupovac.

On smatra da je teško odgovoriti na pitanje bi li ti razgovori označili i početak definitivnog razrješenja “srpskog pitanja” u Hrvatskoj. Prema Pupovcu, “srpsko pitanje” u Hrvatskoj stalno se shvaća kao ratno i još ga se ne otvara kao mirnodopsko.

- Na žalost, srpsko pitanje u pravom smislu riječi nije ni otvoreno u Hrvatskoj. Tek su načete neke teme i aspekti položaja Srba u Hrvatskoj. No, što se zapravo događalo sa Srbima u Hrvatskoj i koje je njihovo iskustvo u posljednjih 20 godine te kakve su njihove pozicije u tom pogledu nikada nisu bili predmet neke suvislije rasprave - kaže Pupovac. Upravo zato, misli on, i ovo pitanje ćirilice izazvalo je takvu buru nejasnoća i nerazumijevanja u javnosti.

Neotvoreno pitanje

- Ćirilica nije eksluzivno srpsko pismo. To je dio tradicijskog i povijesnog identiteta Srba u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na to da je pitanje ćirilice postalo političko- ideološka rasprava između vladajuće SDP-ove koalicije i oporbenog HDZ-a.

- Pitanje ćirilice u Vukovaru puno je više naslijeđe HDZ-a negoli SDP-a - kaže Pupovac. Puno više je HDZ pridonio, prema Pupovcu, podijeljenom hrvatskom društvu po etničkim i ideološkim osnovama od SDP-a i zato veći stupanj odgovornosti ima HDZ nego sadašnja vlast.

‘S Vukovarcima i Milanovićem želim se što prije sastati’

Milorad Pupovac kaže da je imperativ osloboditi se od simboličkih opterećenja rata na pitanjima koja ne bi smjela biti time opterećena kao što je to ćirilica.

Iz tog razloga, prema Pupovcu, treba rasteretiti elemente identiteta Srba oko uporabe ćirilice, kao nečega što bi bilo smatrano ratnim pismom ili pak odgovorno za stradavanje Hrvata u Vukovaru.

- Treba naći mjeru u vođenju ova dva procesu koji se uzajamno ne smiju blokirati. Zato nastojimo pokazati suosjećanje prema stradavanju sugrađana hrvatske nacionalnosti, ali istovremeno nastojimo da se i pripadnici srpske zajednice rasterete svega onoga što ne bi trebalo biti njihov teret kao što je u ovom slučaju - ćirilica - nastavlja Pupovac. To je prema Pupovcu smisao i platforma za razgovor s Vladom i lokalnom samoupravom, neka vrsta javnoga dijaloga. Stoga Pupovac očekuje da će ga uskoro primiti premijer Zoran Milanović i nadležni ministri te predstavnici grada Vukovara.

- HDZ ne bi smio optuživati SDP za posao koji nisu obavili na vrijeme i zato ne bi to smjeli zloupotrebljavati jer time rade na štetu Hrvatske i unose razdor među hrvatski korpus, što je u konačnici kontraproduktvno i za sam HDZ. Bilo bi bolje da se HDZ ponaša kao 2003. kada je, kao vladajuća stranka, zajedno s tada oporbenim SDP-om izglasao Zakon o pravima nacionalnih manjina - zaključuje Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:46