POČELO JE

Cijene u perjanici hrvatskog turizma odletjele u nebo - kuglica sladoleda 3,5 eura, ćevapi 19... No, pravi šok je cijena kave: ‘Ići će još gore‘

‘Neke ćemo cijene možda malo povećavati, neke smanjivati, sve ovisi o potražnji. No, većina će ići prema gore‘

Rovinj

 Barbara Ban/Jutarnji

Kako se bliži ljeto tako se u istarskim turističkim središtima sve više dižu cijene hrane i pića, i to u odnosu na lanjske poprilično visoke cijene. Već je uobičajena cijena od dva eura po kuglici sladoleda, i nitko se niti ne sjeća kada je bila niža. Mnogi ugostitelji čak kažu da će i tu cijenu dizati. Cijene pak velikog macchiata u Rovinju i Poreču dostigle su plafon - 3,5 eura, dok je espresso oko 1,80 eura!

U Puli je pak najviša cijena jedne velike kave s mlijekom oko 2,30 eura u centru grada. Čista zarada, rekli bi sami ugostitelji. Ista je priča i s Aperol Spritzom, pićem koje se praktički najviše konzumira ljeti na obali.

Realno, cijena decilitra pjenušca ili prosecca, decilistra mineralne i nešto aperola nije neka stavka, no ovo narančasto piće drži svoju cijenu jer je traženo. Košta od šest do čak 11 eura!

image

Rovinj

Barbara Ban/Jutarnji
image

Rovinj

Barbara Ban/Jutarnji

Cijene porcije pomfrita kreću se oko 5 eura, a cijene ćevapa nikad nisu bile veće – idu i do 18,90 eura ili preračunato u kune to je 119 kuna! Već smo se naviknuli i na visoke cijene pizza. One se u ova tri turistička grada kreću od najniže 9 eura za margheritu pa nadalje.

Burgeri su pak posebna priča. Ovo jelo je poprilično traženo pa mu se cijena u Rovinju kreće i do vrtoglavih 18 eura. A najveća razlika između Poreča, Rovinja i Pule je upravo u cijeni kave.

U Puli se u centru grada još uvijek cijene velikog macchiata nisu popele na 3,5 eura što je u Poreču i Rovinju u centru postalo normalno. Čak se više nitko na tu cijenu ni ne žali.

image

Pula

Dusko Marusic/Cropix
image

Pula

Dusko Marusic/Cropix/Cropix

S druge strane, u Puli ćete naći najskuplji sladoled – košta od 2 do 3,5 eura po kuglici.

- Ne znam što da vam kažem zašto su te cijene kave visoke. One su takve možda u centru grada, na periferiji su manje. Činjenica je da je cijena nabave išla gore i da su ugostitelji sukladno tome povećavali cijene, kaže nam Viliam Radessich iz Ceha ugostitelja Poreča.

image

Pula

Dusko Marusic/Cropix
image

Pula

Dusko Marusic/Cropix
image

Pula

Dusko Marusic/Cropix
image

Pula

Dusko Marusic/Cropix

Ističe da će dobar dio ugostitelja u glavnoj sezoni još dizati cijene, iako ni sam nije siguran je li to pametno raditi ili ne.

- Sada za Duhove bilo je puno gostiju u Poreču, pa smo očekivali i nešto veći promet. No, on nije bio sukladan gužvama u gradu. Čini nam se da dosta turista šeće i obilazi šoping centre. Ljudi su postali osjetljivi na cijene. Kod nas će cijene ostati kao lani, kaže nam ovaj ugostitelj. Smatra da neće raditi oni koji budu pretjerivali jer će gosti ove godine posebno paziti na potrošnju.

Od jednog njegovog kolega iz centra Poreča saznajemo da cijene neće dizati, ali da je zato puno ugostitelja koji su već podignuli cijene.

- Kod nas je kuglica sladoleda dva eura. Ta je cijena rezultat dogovora među svima nama ugostiteljima u Poreču. Ja sam htio da cijena bude i manja, ali većina se nije složila. Vjerujem da se neki neće pridržavati toga te da će ih sigurno u špici dignuti. I slažem se da se cijene trebaju dignuti, ako je to ta razina usluge. No, griješimo što svi imaju visoke cijene i to gosti zapamte, kaže nam jedan vlasnik kafića u Poreču.

image

Poreč (arhivska fotografija)

Dusko Marusic/Cropix
image

Pula

Dusko Marusic/Cropix

Na glavnom trgu u toj perjanici hrvatskog turizma već četiri generacije radi i obitelj Sulejmani koja je zadovoljna ovogodišnjom sezonom, a cijene namjeravaju dizati.

- Da je vrijeme bilo ljepše, radili bismo puno bolje. Poreč je uvijek top destinacija. Cijene su zasad iste kao i lani. Neke ćemo cijene možda malo povećavati, neke smanjivati, sve ovisi o potražnji. No, većina će cijena ići prema gore za 50 centi do jednog eura, kaže nam voditelj restorana ‘Central‘ Haris Sulejmani.

Ističe i da su napojnice od kada je uveden euro puno veće. Često se ostavlja po dva, tri eura napojnice kada je kava u pitanju, što nekada nije bio slučaj.

- Svi su se malo opustili. A možda neki i ne shvaćaju koliko su napojnice ostavili. No, život je generalno postao skup, ističe ovaj ugostitelj koji ističe da generalno imaju cijene koje odgovaraju poziciji restorana.

U Rovinju nam, pak, u konobi Mikula na rivi kažu da su im cijene ostale iste kao i lani i da se ne bi trebale mijenjati. No, da nakon Duhova nema neke gužve.

image

Pula

Dusko Marusic/Cropix
image

Pula

Dusko Marusic/Cropix
image

Pula

Dusko Marusic/Cropix
image

Pula

Dusko Marusic/Cropix
image

Pula

Dusko Marusic/Cropix

- Bilo je nešto prometa za praznike, a sada se osjeti rupa. Prazniji je grad. Cijene smo zadržali kao i lani, ali primijetili smo da gosti ne troše toliko. S druge strane, puni su ih šoping centri. Svi si kupuju hranu za apartmane ili ako borave u kampovima. To je već godinama opća pošast, kažu nam.

I ostali tako tvrde, iako je vidljivo da su ponegdje porasle za euro ili dva. Lani je cijena ćevapčića u tom gradu bila više-manje 12 eura. Ove godine su od 11,50 do 14,90 eura. Cijene prženih lignji lani su bile od 14 do 18 eura, ove godine su od 15 do 18 eura.

Najviše cijene burgera lani su u Rovinju bile 16 eura, ove godine su dva eura više. Cijene sladoleda su u prosjeku dva eura po kuglici, i to samo zato jer je predsezona.

image

Pula

Dusko Marusic/Cropix/Cropix
image

Pula

Dusko Marusic/Cropix/Cropix

- Ta će cijena sigurno rasti, kaže nam konobar u jednoj od slastičarnica na rovinjskoj rivi. Smatra da je cijena i sada velika, ali da je sladoled tražen i da gosti ne gledaju na to.

- Cijene sladoleda primjerice u Aromi su više, a gledajte kako ljudi tamo stoje u redu, priča nam ovaj konobar.

A u Aromi, koja proizvodi svoj sladoled, su već godinama cijene sladoleda najviše iako i većina slastičarnica u ova tri grada proizvodi svoj sladoled. Kuglica je čak 3,5 eura.

image

Rovinj

Barbara Ban/Jutarnji
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 16:22