PREDSJENIK HHO-a DAO ISKAZ

Čičak: Imam ugovor iz kojeg se vidi da je SDP prao novac! SDP: Nikad nismo imali crni fond

Zagreb, 230911.Zupanijsko drzavno odvjetnistvo, zgrada Zagrepcanka. Savska 41.Predsjednik Hrvatskog helsinskog odbora Ivan Zvonimir Cicak danas je dao iskaze ZDO-u.Foto: Biljana Gaurina/ CROPIX
 Biljana Gaurina / CRPOIX

ZAGREB - Ivan Zvonimir Čičak na Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dao iskaz o navodnim crnim fondovima u SDP-u koje je sam prvi spomenuo prije desetak dana u jednoj televizijskoj emisiji.

- Govorio sam o postojanju računa u Grazu na koji je novac uplaćivan SDP-u. Osim toga, dao sam DORH-u fotokopiju ugovora iz kojeg se vidi da je SDP prao novac preko računa u Beču.

Dokaza nema

Dobit ćete ugovor i on pokazuje da je to kazneno djelo. Radi se o tome da su, Njemačka preko tadašnjeg ambasadora Horsta Wiesela i SDP, na tajni račun u Beču prebacili 770 tisuća maraka i da su time izbjegli plaćanje poreza - kazao je Čičak. Novinarima nije dao nikakve dokaze o postojanju crnog fonda, ali je podijelio kupoprodajni ugovor u kojem je jedan od prodavatelja SDP.

Račun u Austriji

Vlasnik dvije trećine nekretnine u Nazorovoj ulici u Zagrebu je Camilla Radovan iz Beča, a vlasnik jedne trećine je SDP. Oni su prodali nekretninu SR Njemačkoj koju je tada zastupao veleposlanik Horst Weisel. SDP je na račun u Austriji, prema ugovoru kojeg je ovjerila javna bilježnica u Zagrebu, dobio 716.666 DM. U tom ugovoru Čičak vidi pranje novca, utaju poreza, ratno profiterstvo i kazneno djelo jer su to bili društveni stanovi.

Tajni računi SDP-a tvrdi Čičak, bili su aktivni 2002. kada je o njima pisao. - Ja sam novinar. Svoja sam saznanja iznio tada te ih ponovio nedavno u emisiji Hrvatska uživo. DORH me danas pozvao jer sam tada u emisiji rekao da podnosim javnu kaznenu prijavu - kazao je Čičak te zaključio: - Ja se samo nadam da ovaj slučaj neće doživjeti sudbinu riječkih tržnica i pozivam državnog odvjetnika da nam javno kaže što je istina nakon 20 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:40