NEOČEKIVANI POTEZ

Četiri razloga za spektakularan zaokret: Pročitajte zašto je Sanader zatražio izručenje

Bivši premijer promijenio je strategiju i sada se nastoji prikazati kao politički dobrotvor

“Ključnu ulogu u odluci Ive Sanadera da zatraži od austrijskih sudskih vlasti da ga vrate u Zagreb nije odigrala želja za pomaganjem što bržem završetku pregovora s EU - kako je to bivši premijer pokušao objasniti javnosti - već informacije austrijskih prijatelja da je Beč donio odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Nakon što su ga njegovi politički partneri izvijestili da će sudska odluka o njegovoj ekstradiciji Hrvatskoj biti donesena i realizirana u vrlo kratkom roku, Sanader se odlučio na spektakularan zaokret. Umjesto da i dalje inzistira na tezi kako u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje, bivši premijer promijenio je strategiju te se sada nastoji prikazati kao politički dobrotvor i domoljub koji je vlastitu političku sudbinu pretpostavio nacionalnim interesima, odnosno želji da pridonese što bržem dovršetku pregovora o ulasku u EU.

Naravno, sve je to veliko blefiranje, ili kako bi to Dalmatinci rekli, pokušao je okrenuti pilu naopako”, objasnio je u razgovoru za Jutarnji list jedan dobar poznavatelj Ive Sanadera, ali i političkih prilika u Austriji.

Izgubljena bitka

Takve tvrdnje imaju, dakako, temelja. Tek kada se Sanader uvjerio da će kad-tad izgubiti pravnu bitku te da će na kraju biti izručen, odlučio je preduhitriti događaje te ostaviti dojam kako je on sam, bez utjecaja sa strane, donio odluku o povratku u Zagreb.

Jedan dobar poznavatelj političke filozofije i ljudske psihologije Ive Sanadera smatra da je za takav obrat u strategiji bivšeg premijera u velikoj mjeri zaslužan i njegov bivši bliski suradnik Damir Polančec.

“Sasvim je sigurno da Sanaderu imponira način na koji je bivši potpredsjednik Vlade zagorčao život svojim bivšim stranačkim drugovima i policiji, koje smatra odgovornim za njegovo političko i ljudsko stradanje. Također, uživa u činjenici da je Polančec ponovno, barem na kratko, postao politički čimbenik. Kako Sanader zna da je neusporedivo bolje upućen u politička zbivanja i odnose u Hrvatskoj i HDZ-u od Polančeca, da zna mnoge stranačke i državne tajne te da bi njegova svjedočenja mogla biti mnogo razornija i ubojitija, procijenio je da bi se mogao vrlo brzo vratiti na javnu i političku scenu.

Eliminiran iz politike

Premda je najavio kako će dokazati da je nevin jer ga bivši stranački kolege žele politički i ljudski uništiti i eliminirati iz političkog života, to je, dakako, posve nevjerojatno nakon svega što je otkriveno u istrazi. Ali, da će, nakon što se uvjeri kako će izgubiti pravnu bitku, uslijediti osveta, u to ne treba uopće sumnjati.

Sanader će se sigurno pokušati obračunati sa svima koje smatra odgovornim za progon i uhićenje. Ponajprije s premijerkom Kosor i njenim najbližim suradnicima, sa svima onima kojima je godinama bio okružen, a koji su mu preko noći okrenuli leđa. I, dakako, posebno s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom”, zaključio je nekadašnji bliski Sanaderov suradnik.

Dugogodišnji politički partner bivšeg premijera upozorava međutim da nikako ne treba podcijeniti niti Sanaderovu nadu da opet može postati važan politički čimbenik te da pokuša utjecati na tijek predizborne kampanje i ishod parlamentarnih izbora.

“Sanader je još uvijek uvjeren da se u Hrvatskoj ništa nije promijenilo, da je on i dalje velika politička zvijezda te da će javnost pozorno slušati sve što kaže i što je najvažnije, povjerovati mu.

To pokazuje da on ništa ne razumije te da se ponovno preračunao. Odnosno, da uopće ne shvaća do kakvih je kolosalnih promjena došlo u Hrvatskoj od kada je on sišao s vlasti. Prije svega, on je po svim anketama već dugo daleko najomraženija ličnost u Hrvatskoj, nitko ne želi bilo kakav njegov javnih angažman, a ponajmanje politički. On je za Hrvate politička prošlost, ali on se s tom političkom činjenicom naprosto ne može suočiti i pomiriti. Pokazuje se da je ponovno sve krivo procijenio, kao što je to učinio i kada je pokušao napraviti puč u HDZ-u ili kada je bio uvjeren da se njega neće usuditi uhititi”.

Šteta HDZ-u

Ne treba sumnjati da će Sanader u Hrvatskoj imati pošteno suđenje te da će se istražni i sudski organi prema njemu ponašati korektno. Također, svojim ucjenama i prijetnjama neće moći utjecati niti na glavnog državnog odvjetnika Mladen Bajića niti na sudsko vijeće koje će voditi njegov slučaj.

Ali da svojim istupima može naštetiti HDZ-u i premijerki Kosor, u to ne treba sumnjati.

Kod kuće su, ali se ne javljaju

Iako je jučer u vili Sanaderovih u Kozarčevoj 21 bilo upaljeno svjetlo na prvom katu, nakon što smo pozvonili na portafon, nitko nam nije odgovorio.

Pažnju ukućana nismo privukli, ali zato je jedan prolaznik preko mobitela nekom poručio: “Evo novinari pred Sanaderovom kućom. Opet se nešto događa”. G. Penić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 02:37