OŠTAR ODGOVOR

ČERMAK I ŠTERN ODGOVARAJU VRDOLJAKU ‘A gdje da kupujemo naftu bez domaće proizvodnje?’

'U Hrvatskoj ne postoji uvozni naftni lobi. Neka se ministar brine za rafinerije gdje je država suvlasnik'
Omis, 300514.Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak posjetio je HE Zakucac u kojoj je zavrsena druga etapa rekonstrukcije. Domacin Vrdoljaku bio je predsjednik NO Zakucac Tomislav Seric.Na fotografiji: ministar Vrdoljak odgovara na pitanja novinara.Foto: Nikola Vilic / CROPIX *** Local Caption ***
 Nikola Vilić / CROPIX

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak već dulje vrijeme proziva, kako on kaže, naftni lobi u Hrvatskoj za opstrukciju projekta istraživanja i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

U razgovoru za jučerašnji broj Jutarnjeg lista Vrdoljak je eksplicitno optužio Davora Šterna i Ivana Čermaka, koje naziva “naftaši pod navodnicima”, da zajedno s ekoaktivistom Vjeranom Piršićem rade na stopiranju projekta. Vrdoljak naime tvrdi da će pronalaskom domaće nafte i plina Čermak i Štern izgubiti milijarde kuna.

Ništa protiv Zelenih

Ivan Čermak, vlasnik tvrtke Crodux, tvrdi kako ministar Vrdoljak priča neistine i da je Ina najveći uvoznik derivata. “U Hrvatskoj ne postoji uvozni naftni lobi. Neka ministar odgovori gdje da kupujemo derivate kada nema domaće proizvodnje. Neka se pobrine da rade domaće rafinerije u kojima je država suvlasnik. Neka razinu prerade dovede na nivo EU kvalitete i neka cijena bude ista pa neće trebati uvoz”, poručuje Čermak. Što se tiče navodne suradnje s Vjeranom Piršićem, Čermak tvrdi da nema ništa protiv Zelenih koji u nekim stvarima pretjeruju, ali su u nekim stvarima u pravu. U eksploataciju ugljikovodika u Jadranu može se krenuti tek nakon detaljno provedenih studija eksperimentalnih bušenja. “Ako se utvrde velike količine nafte, naravno da treba eksploatirati, no u slučaju da su zalihe zanemarive, od toga se treba odustati”, tvrdi Čermak.

Davor Štern oštro poručuje Vrdoljaku da on o njemu nije kvalificiran razgovarati dok ne završi rudarsko-geološki fakultet i dok ne skupi iskustva u naftnom poslu kao on. “Mogu mu poručiti da sam zadnju količinu nafte u Hrvatsku uvezao kad sam u Sloveniji na benzinskoj pumpi natočio spremnik goriva automobila.”

‘Obmanjuje javnost’

Štern naglašava da Vrdoljak obmanjuje javnost kada poručuje da će građani naftu i plin s domaćih nalazišta plaćati jeftinije. “To nije točno. Plaćat će ih jeftinije kada država smanji poreze”, poručuje Štern.

Obnovljivi izvori

Tvrdnju da surađuje s Čermakom i Šternom, Vjeran Piršić, predsjednik Udruge Eko Kvarner, naziva bizarnom i Vrdoljaka proziva da planski i sustavno ubija razvoj obvnovljivih izvora energije. “Hrvatska je zahvaljujući Vrdoljaku ovisnija o fosilnim gorivima nego što bi trebala biti. Na razvoju obnovljivih izvora energije moglo bi se zaposliti 20.000 ljudi, a ministar to odbija”, poručuje Piršić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:11