SVE O DOČEKU VATRENIH

Centar Zagreba bit će blokiran, trošak - dva milijuna: Evo kojom trasom će se nogometaši kretati, a kada će stići na Trg

Dva sata trebala bi trajati vožnja od Zračne luke Franje Tuđmana do Trga bana Josipa Jelačića

Nogometaši se na Trgu očekuju u 19.15 sati

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Zagrebački Trg bana Josipa Jelačića danas će postati spektakularna pozornica na kojoj će brojni građani moći uživo vidjeti junake na povratku iz Katra, na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem i kapetanom Lukom Modrićem.

Još jedan senzacionalni uspjeh "vatrenih" na Svjetskom nogometnom prvenstvu nesumnjivo će, bez obzira na najavljene niske prosinačke temperature koje će se danas kretati između -5 i 3 Celzijeva stupnja, privući građane iz cijele zemlje. Kako doček nogometaša u režiji Hrvata može izgledati, najbolje se vidjelo 2018., kada su na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji "vatreni" ostvarili najbolji nogometni uspjeh svih vremena i kući donijeli srebro.

Procjene policije

Nogometna euforija tog lipnja bila je nevjerojatna. Brojke govore same za sebe. Naime, prema procjenama policije samo na Trgu bana Jelačića okupilo se više od 120 tisuća navijača, a tijekom cijelog dana na ulicama Zagreba i u Velikoj Gorici kod zračne luke ukupno je bilo 550 tisuća ljudi. Ipak, s obzirom na to da je sada prvi put ovakav doček zimi, ne očekuje se toliko ljudi. "Vatreni" stižu danas, dan nakon što su odigrali posljednju utakmicu s Marokom, s kojim su igrali i na početku prvenstva.

Zrakoplov s igračima i cijelim stručnim timom hrvatske nogometne reprezentacije očekuje se u Zračnoj luci Franjo Tuđman u 17.10, polazak prema Trgu bana Josipa Jelačića oko 17.30, a dolazak na Trg između 18.30 i 19 sati. To su procjene policije, odnosno planirano vrijeme koje može biti podložno promjenama. Iako se danima špekuliralo o trasi kojom će igrači prolaziti, odlučeno je i potvrđeno iz MUP-a da će to biti ista pobjednička ruta iz 2018.

image

Vatreni bi trebali sletjeti u 17.10 i odmah potom krenuti prema Trgu

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Dakle, iz Zračna luke Franjo Tuđman autobus s igračima i stožerom ide od Fizirove, preko Zagrebačke, zatim čvora Buzin, Ulice SR Njemačke pa Avenijom Dubrovnik do Ulice Hrvatske bratske zajednice, nastavljaju kroz Ulicu grada Vukovara pa preko Savske ceste i Frankopanske do Ilice i na kraju stižu na Trg bana Josipa Jelačića, gdje će sportsko-zabavni program početi već u 16 sati. Promet se odvija u redovnom režimu uz povremene kraće prekide zbog prioritetnog prolaska vozila.

Nema preleta

Duž cijele trase kolona vozila se kreće uz pratnju službenih policijskih vozila i policijskih motorista, uz zračnu potporu Zrakoplovne jedinice policije. Ove godine najvjerojatnije neće biti preleta MiG-ova kao 2018. jer će već biti mrak i zapravo se preleti ne bi ni vidjeli.

Iz Grada Zagreba poručuju da su za sve autobuse koji će u nedjelju stizati u Zagreb, osigurana su parkirališna mjesta na površini s istočne strane Zagrebačkog velesajma (pored zgrade INA-e), a ZET je osigurao dodate prijevozne kapacitete za redovne autobusne linije koje voze do Glavnog kolodvora.

image

Autobus će se kretat istom trasom kao i 2018. godine

Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Dolazak na trg, bit će onemogućen iz pravca Bakačeve, Cesarčeve i Jurišićeve ulice. Također, od 14:00 sati pa do završetka dočeka, tramvajske linije 2, 6, 11, 12, 13, 14 i 17 će prometovati obilazno preko Glavnog kolodvora. Također se ne očekuje da će vožnja autobusom od Velike gorice do Trga trajati sedam sati, nego znatno kraće, što se također pripisuje vremenu. Naime, nogometaši neće kao po povratku iz Rusije cijeli put proći otvorenim autobusom, što je ujedno najveća promjena u odnosu na doček 2018. Iz Zračne luke Franjo Tuđman do Javne vatrogasne postrojbe u Savskoj doći će zatvorenim autobusom, a zatim se premjestiti u otvoreni i nastaviti do Trga.

Naime, očekuje se da će ih tamo pozdraviti vatrogasci, a nogometaši i stožer malo će se okrijepiti i nastaviti put prema Trgu. Televizijski prijenos počinje u 16.45 sati na 1. programu.

image

Autobus će na trasi stati tek kod vatrogasaca u Savskoj

Marko Todorov/Cropix/Cropix

Na Trgu bana Josipa Jelačića "vatrene" će dočekati pozornica, a redatelj programa bit će Joško Lokas. Navijače i reprezentativce zabavljat će Prljavo kazalište, Jura Stublić i Film, Daleka obala, Dalmatino, Zaprešić Boys, Opća opasnost i Slavonia band.

Službenu himnu Republike Hrvatske otpjevat će Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

Iz Hrvatskog nogometnog saveza uime nogometne reprezentacije zahvalili su Vladi RH, Gradu Zagrebu, MUP-u, izvođačima i svima uključenima u organizaciju svečanog dočeka na iskazanoj dobroj volji, trudu i angažmanu kako bi događaj protekao onako kako igrači i navijači hrvatske reprezentacije zaslužuju. Što se tiče troškova, spektakularni doček reprezentacije koštat će ukupno dva milijuna kuna, a Vlada je odlučila pokriti polovicu tih troškova, odnosno milijun kuna.

Promocija zemlje

Odluka o sufinanciranju troškova organizacije dočeka u režiji Hrvatskog nogometnog saveza donesena je u petak na sjednici Vlade. Sredstva će se osigurati preraspodjelom u ovogodišnjem proračunu na pozicijama Ministarstva turizma i sporta.

Vlada u obrazloženju odluke o sufinanciranju troškova navodi kako je Svjetsko nogometno prvenstvo jedan od najvećih sportskih događaja u svijetu koji značajno pridonosi promociji Hrvatske i njenoj afirmaciji na globalnoj razini.

image

Nogometaši se na Trgu očekuju u 19.15 sati

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

"Na navedenom natjecanju sudjeluju 32 nogometne ekipe iz cijelog svijeta, što govori o izuzetno snažnoj konkurenciji tijekom turnira na ovogodišnjem svjetskom nogometnom prvenstvu. Prosječna gledanost pojedine utakmice uživo iznosi više od 52.000 gledatelja po utakmici, što govori o nogometu kao mediju koji privlači široke mase i generira značajne ekonomske učinke", smatraju u Vladi.

Osim toga, organizaciju dočeka "vatrenih" prenijet će brojni mediji, što je značajna promocija Hrvatske, njezinih ljepota i turizma u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:43