ODVJETNICA PORUČUJE

Čavajda dobila negativan odgovor iz Petrove, za prekid trudnoće obratit će se bolnici u Ljubljani!

‘Bolnica u Petrovoj ne može pružiti zdravstvenu skrb sukladno odluci drugostupanjske komisije i odredbama zakona koji regulira prekid trudnoće‘

Mirela Čavajda

 Neja Markicevic/Cropix

- Sukladno odluci drugostupanjske komisije i uputi koju je ministar Beroš dao na jučerašnjoj konferenciji za medije, Mirela se danas obratila bolnici u Petrovoj, sa zahtjevom za prekid trudnoće.

Bolnica u Petrovoj, međutim, nije u mogućnosti pružiti zdravstvenu skrb sukladno odluci drugostupanjske komisije i odredbama zakona koji regulira prekid trudnoće. S obzirom na hitnost situacije u kojoj se nalazi, Mirela i njena obitelj odlučili su se, radi postupka prekida trudnoće, obratiti kliničkoj bolnici u Ljubljani, priopićila je odvjetnica Mirele Čavajde, Vanja Jurić.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u srijedu da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb odlučila da Mirela Čavajda može obaviti medicinski zahvat prekida trudnoće i može se javiti u neku od zagrebačkih bolnica. O nalazu komisije jučer je izvijestio i Jutranji.hr.

Beroš je rekao da je ključan nalaz bio nalaz magneta mozga koji je ukazao na nove značajno promijenjene okolnosti i izmijenjeno činjenično stanje na temelju kojeg je drugostupanjska komisija procijenila da su ispunjeni zakonski i medicinski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće.

Dodao je da je komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i socijalnog radnika odlučila je da je stanje izuzetno teško.

Ministar je rekao da zakon ne regulira daljnje postupanje, ali je ispred zdravstvenog sustava sugerirao da se Mirela Čavajda obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica da se dogovori sa stručnjacima i ginekolozima koji su joj na predispoziciji o načinu provođenja prekida trudnoće.

Upitan može li u Hrvatskoj i jedan liječnik obaviti takav prekid trudnoće, rekao je da postoji nekoliko načina, ali u njih ne može ulaziti kao ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:02