TRNOVITI PUT PREMA EU

Carl Bildt: Ne znam zašto vas Slovenija blokira

Na pitanje jesu li im Slovenci rekli razloge blokade Carl Bildt je rekao: ‘Odgovor je opširno NE!’
 Damjan Tadić/CROPIX

BRUXELLES - Hrvatska je danas u Bruxellesu zatvorila još dva poglavlja, Pravo poslovnog nastana i Sloboda pružanja usluga, čime je broj zatvorenih poglavlja dostigao 17, dok je otvoreno 28 i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i švedski ministar Carl Bildt u svojstvu predsjedavajućeg EU rekli su da je proces pregovora Hrvatske o članstvu ušao u završnu fazu.

Optimizam prevladava

Bildt je potvrdio da je čak počela s radom radna skupina za izradu nacrta ugovora o članstvu Hrvatske u EU. Hrvatski je ministar zahvalio Švedskoj, tijekom čijeg predsjedništva Hrvatska je postigla najveći napredak u pregovorima otvarajući šest poglavlja i zatvarajući 10. Uspjeh bi bio još veći da je Slovenija ukinula rezerve s tri poglavlja koja drži blokiranim zbog drugih nepoznatih razloga.

Na pitanje Jutarnjeg lista jesu li Slovenci njima rekli koji su razlozi za zadržavanje blokade u tim poglavljima, švedski vanjski ministar je samo rekao: “Opširni odgovor na to pitanje je NE”.

Bildt je, međutim, izjavio da je uvjeren da je “gotovo zagarantirano da će ta poglavlja biti brzo odblokirana”.

Neobičan potez Slovenije

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izjavio je da Hrvatska očekuje završetak pregovora do sredine sljedeće godine i potpisivanje pristupnog ugovora tijekom sljedeće godine.

On je rekao da je “neobično sa slovenske strane” što nije dopustila otvaranje još triju poglavlja za koja je Hrvatska ispunila uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:17