VELIKO PRIZNANJE

Čak 86 glasova ‘za‘, samo tri ‘protiv... Kolinda Grabar-Kitarović i službeno u MOO-u!

Bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je u članstvo u Međunarodnom olimpijskom odboru
 Boris Kovacev/CROPIX

Maratonska sesija Međunarodnog olimpijskog odbora, koja je počela jučer u podne, a završila debelo poslije 17 sati, bila je zanimljiva domaćem sportu zato što je u članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora izabrana Kolinda Grabar-Kitarović.

Iako, to se moglo očekivati budući da ju je predsjednik MOO-a Thomas Bach već unaprijed predložio na tu poziciju, stoga je jučerašnje glasovanje bilo puka formalnost i bivša predsjednica se sada može pohvaliti novom reckom u svom CV-ju.
Dobrih gotovo četiri sata su članovi MOO-a pretresali razne teme, od toga da će se Bach ponovno kandidirati za mjesto predsjednika do Olimpijskih igara u Tokiju iduće godine, o izvještaju Svjetske antidopinške organizacije i Međunarodnog arbitražnog suda... Ono što je Bach rezolutno odbio jest mogućnost da će se OI u Tokiju odigrati iza zatvorenih vrata, točnije bez gledatelja.

Strast i prilika

Kada je s pola sata zakašnjenja na dnevni red stiglo i glasanje, Bach je odredio desetominutnu virtualnu pauzu za kavu. U 16 sati je počelo glasanje na kojem je Grabar-Kitarović i službeno izborila članstvo u Međunarodnom olimpijskom odboru.
Za Kolindu je glasalo 93 članova, od kojih je izbrojano 89 valjanih glasova. Ukupno je 86 članova podržalo njezinu kandidaturu, a samo su tri člana bila protiv njezina izbora te je Grabar-Kitarović s premoćnim odobravanjem svojih budućih kolega zasjela na novu poziciju.

Još uoči sesije bivša se predsjednica oglasila na Twitteru iskazavši uzbuđenje oko nominacije.

“Veseli me i počašćena sam nominacijom! Sport za mene nije samo strast već i odlična prilika za promociju temeljnih ljudskih vrijednosti, pozitivnog natjecateljskog duha, ali i sjajnih sportaša - promotora Lijepe naše”, tvitnula je Kolinda, da bi nakon svog izbora preko videoveze poručila:

- Počašćena sam što sam izabrana u članstvo MOO-a. Zahvaljujem svima na ukazanom povjerenju. Promovirat ću vrijednosti i ciljeve olimpijskog pokreta s entuzijazmom i odgovornošću. Ostanite jaki, ostanite zdravi i ostanite aktivni. Zahvaljujem svima još jednom - rekla je Kolinda prije nego što je potpisala zakletvu.

Osim Grabar-Kitarović, za članstvo u MOO-u su izabrani i Kubanka Marie de la Caridad Colon Rueness, saudijska princeza Reema Bandar Al-Saud, Battushig Batbold iz Mongolije i proslavljeni atletičar Sebastian Coe iz Velike Britanije.

Bivša predsjednica neće, međutim, biti zaposlena, niti će primati uobičajene honorare, nego će imati plaćene troškove prijevoza i smještaja te dnevnice u iznosu od 900 američkih dolara. Članstvo u MOO-u je praktički vječno, aktivni član može sudjelovati u radu do dobi od 70 godina, a nakon toga se postaje počasni član MOO-a.

Optimizam

Kolinda je poručila i kako izbor u MOO nije samo njezin osobni uspjeh, već i “priznanje svim dosezima hrvatskog sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša”. Naglasila je i važnost uloge sporta za društvo.

“Sport igra ključnu ulogu u borbi protiv rasizma i govora mržnje. Sport ujedinjuje naše zajedničke ciljeve, vrijednosti i nadanja. Sport širi optimizam i uvjerenje kako se trud, rad i ostale temeljne ljudske vrijednosti nagrađuju pravednim natjecanjem i uspjehom koji svijet priznaje. Osobno nisam samo velik sportski entuzijast, koji će svim srcem navijati za hrvatske sportaše i reprezentacije, nego i promicatelj dostupnosti i jednakih mogućnosti za svu djecu za bavljenje individualnim i kolektivnim sportovima, bez obzira bilo to iz natjecateljskih pobuda ili iz čistog zadovoljstva”, zaključila je nova članica MOO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:18