ANALIZA U POSLJEDNJIH 14 MJESECI

ČAK 745 TVRTKI DOBILO NOVU ŠANSU Predstečajnim nagodbama spašena 15.983 radna mjesta

Ukupan broj radnika u tvrtkama koje su u predstečaju i koje još čekaju na konačnu odluku prešao je 45 tisuća

Od 6024 tvrtke koje su od kraja 2012. do početka veljače ove godine pokrenule predstečajni postupak, njih 745 predstečajnu je nagodbu uspješno završilo na sudu spašavajući time radna mjesta za 15.983 svojih zaposlenika, podaci su Fine, zadužene za provođenje postupaka predstečajnih nagodbi. Prema podacima analitičkog odjela tvrtke Bisnode vlasnika poslovnog servisa Poslovna.hr, 481 poduzeće među tih 745 imalo je zajedno 2012. 6,4 milijarde kuna prihoda, što odgovara polovici godišnjih prihoda primjerice Hrvatske elektroprivrede, jednog od najvećih poduzeća, te iznosi nešto više od polovice godišnjih prihoda najvećeg maloprodajnog lanca Konzum.

Zajedno su te kompanije 2012. poslovale sa 3,6 milijardi kuna gubitaka, no sklapanjem predstečajnih nagodbi omogućeno im je da počnu ispočetka, no s obizrom da većinu dugova iz bivšeg poslovnog života moraju plaćati sklapanje novih poslova ili plasiranje proizvoda u izvoz dugoročno su im jedina šansa za opstanak.

Restrukturiran dug

Predstečajnu nagodbu zatražilo je 642 velika poduzeća s pojedinačnim dugovima koje nisu bili u mogućnosti plaćati većim od 10 milijuna kuna, dok je 5382 tisuće poduzeća koja su zatražila predstečajnu nagodbu to učinilo zbog pojedinačnih dugova manjih od 10 milijuna kuna.

Među 481 kompanijom koja je na sudu okončala sklapanje predstečajne nagodbe, a prema analizi tvrtke Bisnode samo 12 poduzeća ima prihode veće od 100 milijuna kuna, 96 tvrtki ima prihode u 2012 između 10 i 100 milijuna kuna, a 373 tvrtke imaju prihod manji od 10 milijuna kuna.

Dovršenim je nagodbama restrukturirano je 15,3 milijarde kuna dugova, od čega se bitan dio odnosi na jamstva poduzeća povezanih s dužnikom i ne predstavlja realan dug. Riječ je tek o 28,29 posto od ukupno prijavljenih obveza svih kompanija u predstečajnim nagodbama koji iznosi 54,3 milijarde kuna. Vjerovnici su prihvatili plan restrukturiranja u još 777 tvrtki koje imaju 7808 zaposlenih i njihova prilika da dalje rade čeka još samo sudsku odluku.

Najviše u Zagrebu

Najviše predstečajnih nagodbi sklopljeno je u Gradu Zagrebu, njih 103. Među njima je i po više kriterija ona Dalekovoda, kompanije koja danas zapošljava oko 1500 ljudi, ostvaruje nešto više od milijardu kuna prihoda, a produljenje predstečajnog postupka na sudu nakon što je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić zaustavio nagodbu kompanju je skoro koštalo poslovnog opstanka, no uspjeli su dok su se vodili žalbeni postupci dogovoriti dva posla na stranim tržištima, jedan na Kosovu i drugi u Ukrajini čime su si osigurali najavljeno ulaganje fonda rizičnog kapitala Nexus i tvrtke Vlade Čovića Zagreb Montaža u svoj budući opstanak. Sklapanjem dugo osporavane predstečajne nagodbe, ujedno i najveće u Hrvatskoj omogućeno je daljnje poslovanje poduzeću zbog kojeg je u jednom trenutku i vlada kraljevine Norveške u Hrvatsku slala pismo namjere u kojem su izvjestili kako planiraju investicije od 10 milijardi eura te ako se Dalekovod spasi za njega će biti posla na zahtjevnom skandinavskom tržištu. Stare dugove kompanija će otplaćivati narednih 16 godina.

Najveći dug

I dok je Dalekovodova nagodba najveća po prihodu kompanije i broju zaposlenih, najveći dug koji je nagodbom reprogramiran jest onaj Instituta IGH od 1,75 milijardi kuna.

Ta je kompanija po izlasku iz predstečajne nagodbe tri puta manja nego je bila prije nekoliko godina, a stare dugove otplaćivati će vraćajući se osnovnoj djelatnosti - projektiranja nakon što je nekretninski biznis zajedno sa dugovima koje je generirao izdvojen u zasebno poduzeće.

IGH čeka i daljnje rezanje troškova.

Trenutačno je u postupku 947 predstečajnih nagodbi za tvrtke u kojima radi 12.539 ljudi.

Prerađivačka industrija, ona od koje se očekuje veći doprinos oporavku od recesije zapošljava najveći broj ljudi u kompanijama koje su pokrenule predstečajne nagodbe, njih 17.644, dok je najveći iznos duga onaj građevinskih poduzeća 13,2 milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 15:16