ZAHTJEVAN POSAO

Čak 54 zadarska policajca traže prestanak službe: Evo zašto mnogima nije odobren odlazak u mirovinu

Pozitivno rješenje od ministra dobilo je malo više od polovice njih te će ostali svoj zahtjev morati ponoviti čekajući pozitivne okolnosti za odlazak

Ilustracija

 Dragan Matic/Cropix

Ministarstvo unutarnjih poslova 2018. godine zaprimilo je 18 zahtjeva zadarskih policajaca za odlaskom u mirovinu. Četiri godine kasnije ova se brojka povećala na čak 54 zahtjeva, piše Zadarski list.

No, pozitivno rješenje od ministra Davora Božinovića dobilo je malo više od polovice njih te će ostali svoj zahtjev morati ponoviti čekajući pozitivne okolnosti za odlazak, odnosno hoće li policija imati dovoljno novih kadrova za umirovljenjem starijih. Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili su na upit koliko su zahtjeva za prestankom službe dobili prošle godine te koliko je njih odobreno.

- U 2021. godini prestanak službe sukladno članku 6. Zakona o mirovinskom osiguranju djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba zatražila su 54 policijska službenika Policijske uprave zadarske. Za 30 policijskih službenika doneseno je rješenje o prestanku službe s pravom na mirovinu, dok su dva policijska službenika odustala od zahtjeva. Ostalim policijskim službenicima zbog potreba službe nije odobrena zamolba za prestankom službe te mogu podnijeti ponovnu zamolbu za prestanak službe s pravom na mirovinu za 2022. godinu, stoji u odgovoru MUP-a.

Upravo potrebe službe glavni su razlog zbog kojega velik dio zadarskih policajaca još uvijek ne može u mirovinu, a o situaciji posljednjih godina najbolje kazuje podatak da je još 2019. godine čak 85 djelatnika Policijske uprave zatražilo prestanak službe. No, u mirovinu su pustili samo njih 28.

Problem je, naravno, zahtjevnost posla te plaća koja iznosi oko 4.000 kuna. Stanje je ovo, pak, koje trpi ne samo PU zadarska, već i uprave diljem Hrvatske jer jednostavno nema dovoljno mladih zainteresiranih za posao policajca.

Na ovaj su problem godinama ukazivali i sindikati pa je tako Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a brojnim dopisima apelirao čak i na ministra Davora Božinovića tražeći rješenje za kolege koji traže umirovljenje. Naime, nije riječ tek o pukoj želi za odlaskom u mirovinu, već vrlo često o posljedicama teških ozljeda i stresnih situacija na poslu zbog kojih je sve veći broj njih tražio prestanak službe.

Tako su samo 2018. godine među djelatnicima PU zadarske koji su zatražili mirovinu čak petorica njih ranjena na poslu. Njihovu zahtjevu ipak nije pozitivno odgovoreno te su na kraju o svom problemu upoznali i javnost.

O zahtjevnosti policijskog posla i nedostatku novih kadrova dovoljno govori i podatak da je Policijska akademija jedne godine program obuke mladih policajaca morala odgoditi jer se školovanju od potrebnih 400 polaznika odazvao puno manji broj mladih. Nastava koja je, kao i u svakoj prosvjetnoj ustanovi, trebala započeti u rujnu, stoga je odgođena za listopad.

Sindikat policije RH svojedobno je ukazao i na podatak koji možda još rječitije govori o težini policijskog posla te nesrazmjernoj plaći, ističući kako o statusu hrvatskog policajca najbolje govori činjenica da je 2013. godine Policijska akademija zaprimila 8.000 molbi za upis, a samo četiri godine kasnije njih tek 1800.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:48