39 ‘POKOŠENIH‘ SRNA

Čak 44 naleta na divljač na cestama Vukovarske županije u samo 20 dana

Policija izdala preporuke i savjete vozačima za prevenciju i sprečavanje ovakvih događaja

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Čak 44 naleta motornim vozilima na divljač dogodilo se na cestama Vukovarsko-srijemske županije u posljednjih 20 dana. Usporedbe radi, u istom vremenskom razdoblju prošle godine zabilježeno je samo osam naleta, izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske uz poziv vozačima na dodatni oprez, posebno na dionicama cesta na kojima se prometnim znakom upozorava na opasnost divljači na cesti.

‘‘Najviše naleta vozila bilo je na srneću divljač - 39 slučaja, odnosno 88,6 % svih naleta. Zatim slijede naleti na psa - 1 slučaj, divlje svinje - 1 slučaj, ptice - 1 slučaj i košutu - 1 slučaj. Naleti se najčešće događaju u jutarnjim satima od 5 do 10 sati te navečer u vremenu od 17 do 23 sata,‘‘ navode iz policije, dodajući i kako, srećom, u svim tim naletima nije bilo ozlijeđenih osoba, što se za životinje, na žalost, ne može reći.

Kako bi se ovakve situacije prevenirale, ako se već ne mogu spriječiti, iz PU vukovarsko-srijemske su uputili i sljedeće preporuke i savjete vozačima.

‘‘Usporite vožnju kada vidite prometni znak opasnosti "Divljač na cesti", budite oprezni u sumrak i po noći te ranim jutarnjim satima kada je divljač često najaktivnija, blizina šume i velike nepokošene trave u većini slučajeva znači da se u blizini nalaze divlje životinje, za vrijeme vožnje maksimalno budite koncentrirani i pazite na moguću refleksiju očiju u daljini, ukoliko ugledate divljač, pratite njezino kretanje, često je nepredvidiva i može se vratiti natrag na cestu nakon prelaska na drugu stranu, ne bacajte smeće kroz prozor jer ostaci hrane uz cestu primamljuju divlje životinje,‘‘ poručili su iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 04:46