NATJEČAJ

Čak 28 hrvatskih gradova sudjelovat će u projektu "Od izvora do mora"

Postoji veliki interes gradova za sudjelovanje u projektu u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova
 Matija Djanješić/CROPIX

Čak 28 hrvatskih gradova prijavilo se na natječaj "Od izvora do mora" u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova, a nakon sastanka Povjerenstva odlučeno je da su sve pristigle prijave pravovaljane te da gradovi mogu početi planirati akcije čišćenja.

Prema pravilima natječaja, gradovi kandidati sada trebaju od 15. travnja do 31. svibnja organizirati i održati jednodnevne akcije čišćenja ambalažnog otpada na svom području u suradnji s lokalnim nevladinim udrugama i građanima volonterima.

Nakon prijave rezultata o broju okupljenih volontera i količini prikupljenog otpada, do 30. lipnja će se proglasiti pobjednici u tri kategorije - mali, srednji i veliki gradovi, pri čemu je mali onaj s ukupnim brojem stanovnika manjim od 10.000 stanovnika, srednji do 35.000 i veliki grad s više od 35.000 stanovnika.

U kategoriji malih gradova ove godine sudjeluju gradovi Crikvenica, Ilok, Korčula, Lipik, Ludbreg, Mali Lošinj, Otočac, Ploče, Vodnjan-Dignano, Zabok i Zlatar. U kategoriji srednjih gradova sudjeluju Čakovec, Daruvar, Duga Resa, Ivanec, Koprivnica, Makarska, Sveta Nedelja, Vinkovci, Virovitica i Zaprešić.

U kategoriji velikih gradova Bjelovar, Rijeka, Osijek, Split, Varaždin, Velika Gorica i Zadar. Organizatori su osigurali fond nagrada u ukupnom iznosu do 42.000 eura namijenjen za kupnju sadnica stabala. Iznos će, ovisno o vrsti sadnica i potrebama gradova, biti raspoređen među tri pobjednička grada.

U dogovoru s pobjednicima, akcije sadnje održat će se od rujna do studenoga, a krajem studenoga ili početkom prosinca bit će im dodijeljene posebne plakete na velikoj svečanosti. Među prijavljenim gradovima na ovogodišnji natječaj nalaze se i oni koji su već sudjelovali u akcijama čišćenja Jutarnjeg lista i Coca-Cole, što pokazuje da su prepoznali važnost i potencijal ekološkog projekta "Od izvora do mora".

Projekt "Od izvora do mora" Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018., a cilj mu je promicati brigu o okolišu i podizati svijest o važnosti primjerenog odlaganja ambalažnog otpada, naročito u područjima uz rijeke, jezera i obalu mora. Prije dvije godine kao partner pridružio se i Jutarnji list, a od 2022. i Konzum.

U posljednje dvije godine u 24 akcije diljem Hrvatske iz prirode je uklonjeno gotovo 40 tona ambalažnog otpada, a akcijama čišćenja odazvalo se oko 1400 volontera. Od ove godine projekt dobiva novi format te je uz akcije čišćenja naglasak na sadnji drveća u urbanim sredinama, s ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida i temperature zraka u urbanim sredinama. Partneri natječaja za 2023. su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja - Uprava za klimatske aktivnosti i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:17