HBOR JOJ OPOZVAO KREDIT

ČAČIĆEVA SAVJETNICA U NEVOLJI Ankica Mamić mora vratiti 700.000 kuna

Kredit za obnovu prostora dobila je 2011., a HAMAG joj je otkazao jamstvo jer su utvrdili nenamjensko trošenje
 Boris Kovačev/Cropix

Ankica Mamić, vlasnica IM&C-a, tvrtke za integralni marketing i komunikacije, u javnosti najpoznatija kao medijska savjetnica i prijateljica Radimira Čačića, morat će jednokratno vratiti kredit od 700.000 kuna!

To je, po svemu sudeći, rezultat akcije što ju je, potaknuto aferom Šegon, provelo Ministarstva poduzetništva i obrta Gordana Marasa.

Kredit za obnovu prostora koji nije u njezinu vlasništvu Ankica Mamić dobila je 2011. godine u sklopu programa Žena poduzetnica. U to je doba i sama radila za HBOR. Jamstvo je dao HAMAG, Hrvatska agenija za malo gospodarstvo, a novac HBOR. Sad, pak, HAMAG otkazuje jamstvo koje je sam dao jer su “utvrdili nepravilnosti u namjenskom trošenju odobrenog kredita”, a HABOR kredit.

Na taj su se potez odlučili zato što nisu uspjeli provjeriti na licu mjesta je li novac utrošen planski, u skladu s realnim troškovnicima. Ankica Mamić, kako neslužbeno doznajemo, nije dala suglasnost da se skine bankarska tajna.

Rizik poduzetništva

Javnu prozivku zbog, naglašava, legalno dobivenog kredita, Ankica Mamić smatra tužnom, tendencioznom i sramotnom:

“Ovo je najbrže obavljena revizija ikada! Valjda su mislili da mi je Čačić sredio kredit, zaboravili su da tada nije bilo Kukuriku koalicije. Sve je čisto i po propisima, šest mjeseci sam potrošila da bih dobila taj kredit. To nisu novci iz državnog praračuna, nego kreditna linija European Investment Bank pri HBOR-u. Nisam ni sata kasnila s otplatom! Stotine tisuća kredita je oprošteno, sama sam u predstečajnim nagodbama ostala bez 1,200.000 kuna, a pritom sam podmirila sve svoje obveze prema državi, borim se za isplatu plaća za svojih desetero ljudi. I sad sam sporna?! Ovo je samo zato što sam Čačićeva medijska savjetnica. Što je sljedeće? Da mi ukinu ljudska prava!”

Prije dva tjedna HAMAG nije mogao ući u prostor koji je preuređen HBOR-ovim kreditom. I to zato što se Ankica Mamić u međuvremenu preselila; vlasnik je raskinuo ugovor o najmu, a ona je tvrtku iz Maksimirske prebacila u Radničku. To što je uložila 700.000 kuna u adaptaciju prostora iz kojeg se ubrzo morala iseliti Ankica Mamić doživljava kao rizik poduzetništva - u kojemu obaviš sto razgovora, a samo jedan urodi plodom.

Zapisnik o reviziji

Nadležni ministar Gordan Maras tvrdi da o pojedinačnim slučajevima ne može javno govoriti. No, načelno, otkrio je on, dovršen je zapisnik o reviziji i kontroli kredita koje financira njegovo Ministarstvo poduzetništva i obrta.

“Zbog sumnje HAMAD-a na nepravilnosti i nezakonitosti, jamstva za neke kredite su povučena, a slučajevi proslijeđeni Državnom odvjetništvu.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 17:03