IZMJENA DIONIČARSKOG UGOVORA?

Čačić najavio: 'Upravljačka prava u Ini će se mijenjati'

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavio je danas kako je jasan stav Vlade da upravljačka prava u Ini nisu u korelaciji s veličinom vlasništva, što će se morati mijenjati.

Na izravan upit znači li to izmjenu dioničarskog ugovora koji se za sada različito tumači na mađarskoj i hrvatskoj strani, kazao je da će javnost više saznati kada se za to ispune uvjeti.

Čačićeva izjava posljedica je istupa hrvatskih članova Uprave Ine prije petnaest dana koji su pismom zatražili izvanrednu sjednicu Uprave zbog pada prodaje naftnih derivata i marginaliziranja hrvatskih članova domaćeg naftnog poduzeća u suvlasništvu mađarskog Mola.

Njihova je glavna zamjerka da je Ina postala podružnica mađarske kompanije Mol koja ima manje od 50 posto vlasništva. Nova Vlada je nakon stupanja na dužnost početkom godine žestoko krenula u zahtjevima da se i hrvatskoj strani dopusti da jednakopravno odlučuje o poslovanju Ine, budući da ima 44,8 posto vlasništva.

Stalne zamjerke

Vlada od početka mandata zamjera Molu da je sasvim usporio s ulaganjima u modernizaciju Ine i njezinih rafinerija, a da pri donošenju strateških odluka sasvim zanemaruje zaključke i zahtjeve suvlasnika odnosno države.

Zato Čačić i tvrdi da je zadnje pismo članova Uprave Ine na Vladinom tragu nužnosti da se trgovačkim društvom što bolje i efikasnije upravlja. Prema njegovom istupu dade se zaključiti da je sastanak u utorak samo priprema za razgovore na mnogo višoj razini kojima će pokušati izmijeniti sadašnji način upravljanja koji daje ogromne ovlasti sadašnjem prdsjedniku uprave Zoltanu Aldottu. Čačić je ustvrdio je da je u Ini na snazi nejasan način upravljanja te da će Vlada pomoći da se to promijeni. Zahtjev hrvatskih članova za sjednicom prilično je opširan i na deset stranica pravno tumači dosadašnje nelegalnosti u načinu upravljanja mađarske strane.

As u rukavu

Ne treba pritom smetnuti s uma da je današnji problem dio optužnice bivšem premijeru kojega se sumnjiči da je za prepuštanje upravljačkih prava Molu primio mito od 10 milijuna eura. Vlada sada pokušava stisnutom pesnicom poništiti ono što je Mol, pozivajući se na zahtjev regulatora, ustvrdio da je usklađeno s domaćim zakonskim propisima. Stoga će i epilog suđenja Sanaderu umnogočemu utjecati na upravljanje Inom, ako se u međuvremenu ne otkrije kojim to arsenalom uvjeravanja raspolaže hrvatska Vlada. Prema samouvjerenom nastupu dalo bi se zaključiti da je u rukavu ostao još pokoji as.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 05:25