POMOĆ IZ SPLITA

Buljubašić: Čileanski Hrvati prvi su nam pomogli za vrijeme rata. Vrijeme je da im uzvratimo

 Jakov Prkić/CROPIX

SPLIT - Počasni konzulat Čilea u Splitu, na čijem je čelu poznati poduzetnik Juroslav Buljubašić, u suradnji s povratnicima iz te zemlje pogođene katastrofalnim potresom, organizira u četvrtak navečer humanitarnu večeru i aukciju doniranih umjetnina i drugih predmeta kojom se želi pomoći unesrećenima u Čileu.

INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA: Najvažniji detalji o potresu Čileu

- Split i Dalmacija imaju duboke veze sa Čileom, Antofagasta je naš grad prijatelj, tamo smo podigli i spomenik Marku Maruliću, a naši ljudi u Čileu su među prvima pomogli Hrvatskoj u domovinskom ratu. Zato se nadamo dobrom odazivu, očekujemo skupljanje oko 40 tisuća kuna - kazao nam je Buljubašić, ponosan na činjenicu da se Split opet prvi odazvao pozivu u pomoć kao nedavno nakon kataklizme u Haitiju.

Pomoć će se skupljati "prodajom" stolova na večeri, po cijeni od po tisuću kuna, a - primjerice - bivši gradonačelnik Ivan Škarić već je najavio da će za aukciju donirati mamuze koje je dobio na poklon kad je u Antofagasti potpisivao povelju o prijateljstvu Splita i tog čileanskog grada.

Sav prihod bit će uplaćen na račun koji će čileansko veleposlanstvo u Zagrebu otvoriti za pomoć unesrećenima. Kao pripremu za taj događaj u Luxoru se u ponedjeljak popodne okupilo dvadesetak povratnika iz Čilea, a samo u Splitu ih inače ima pedesetak, koji su iskoristili priliku za razmijeniti informacije o svojim rođacima koji su ostali u unesrećenoj južnoameričkoj zemlji.

- Spasio nas je Facebook, samo tako smo uspjeli doznati što je s našim ljudima tamo, jer telefoni skoro cijeli vikend nisu radili. Srećom, većina ih je u Antofagasti i Punta Arenasu, koji nisu pogođeni potresom, ali ipak nam nije bilo svejedno - kaže nam Maria Cristina Martinić Kovačić, koja je na okupljanje došla sa sestrom Gildom Martinić Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 20:55