PROSLAVIO JU SANADER

BULEVAR KORUPCIJE I PREVARA Jutarnji u Kozarčevoj, ulici u kojoj je najbolje ništa ne pitati!

'Ovdje svatko živi za sebe. Tu sam pet godina i nisam se baš sprijateljila sa susjedima'
 CROPIX

Kada bi se ijedna turistička agencija odvažila u svoju ponudu uvrstiti turu poput “Putovima korupcije i kriminala”, zagrebačka Kozarčeva ulica bila bi najvažniji dio te ponude.

Mirna ulica u rezidencijalnom dijelu Zagreba, točno iznad Britanskog trga i nedaleko od Ureda predsjednika Republike, postala je gotovo pa sinonim za novinarske čeke, izvještavanje televizijskih reportera “s mjesta događaja” i policijske pretrage. Samo u nekoliko godina tu su uhićeni najtraženiji i najozbiljniji korupcijski kriminalci, među njima i bivši premijer Ivo Sanader.

- Dragi turisti, krenut ćemo od broja 2. Ovdje živi ugledni zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović. On brani optuženika pod točkom 4, ali o tome nešto kasnije. Odmah preko puta njega obiteljski je stan profesora Zlatka Kelovića, optuženog za uzimanje mita studentima Medicinskog fakulteta. Vidite, to je ova zgrada opasana bodljikavom žicom, što je zarasla u bršljan.

Medijska pozornost

Malo ćemo se popeti. Eto, tu je broj 21, vila trokatnica bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, protiv kojeg se sada vodi više postupaka za korupciju i izvlačenje novca iz državnih poduzeća. Iz nje se pruža odličan pogled na nešto manje uglednu vilu na broju 14a, gdje se do uhićenja skrivao Šime Nimac, svećenik playboy koji je malverzacijama s crkvenim zemljištem, za sebe uzeo devet milijuna kuna - vjerojatno bi grupicama znatiželjnika objašnjavao vodič, specijaliziran za političko-crnokronikaški turizam.

Zlatko Kelović, Kozarčeva 3 - Profesor anatomije koji je prodavao ispite

No, umjesto da u svemu vide turistički potencijal, stanovnicima Kozarčeve cijele je te priče puna kapa. Kosa im se digne na glavi kad vide novinare, jer znaju da se opet dogodilo nešto zbog čega će njihova, inače mirna četvrt, na dan, dva ili više postati središte medijske pozornosti u zemlji.

‘Svi su krivci ovdje’

- Svatko se ovdje ugurao u zadnje vrijeme, tko god je nešto skrivio dođe u Kozarčevu. Kakav god da je problem, zna se da je glavni za to uvijek u Kozarčevoj - priča nam starija stanovnica sada već kultne ulice. Ona u Kozarčevoj živi dobar dio života, no s korumpiranim susjedima dosad nije imala kontakta. Čini se da je to gotovo pa pravilo života u Kozarčevoj - ništa ne znati i ništa ne pitati. Čovjek nikad ne zna kad će završiti na policiji jer je previše znao.

Gordana Friščić, Kozarčeva 14a - Sanaderova susjeda skrivala fratra playboya

- Ovdje svatko živi za sebe. Tu sam pet godina, ali nisam se baš sprijateljila sa susjedima. Pozdravimo se i to je sve - govori nam još jedna stanovnica Kozarčeve, mlada majka dvoje mališana.

Penjemo se dalje najpoznatijom zagrebačkom ulicom, a pokraj nas se izmjenjuju malene, jednostavne prizemnice starijih stanovnika i bahate, razmetljive vile s masivnim ogradama, videonadzorom i skupocjenim Mercedesima i BMW-ima parkiranima ispred ulaznih vrata. Tu je i zagrebačko sjedište Hrvatske gorske službe spašavanja, kao i planinarska škola, a samo nekoliko metara dalje suvremene kardiološke poliklinike za one s dubljim džepom.

Ivo Sanader, Kozarčeva 21 - Najpoznatiji stanar optužen za korupciju

Ni u jednoj se zagrebačkoj ulici ne može plastičnije opipati bilo dvaju Zagreba - moćnog i bogatog, jednostavnog i skromnog.

Sanader ne pozdravlja

- Sanadera sam srela samo jednom, kad više nije bio premijer. Radio je nešto u svojoj garaži. Nije me pozdravio, no nisam ni ja njega. Bilo bi mi to ispod časti. Inače ne živim ovdje, već na Srednjacima, ali tu mi je obitelj pa često svraćam. Kod nas na Srednjacima je ljepše, barem nismo stalno na televiziji - smije se još jedna od malobrojnih prolaznika u Kozarčevoj.

Nosili čaj novinarima

Starčad je uglavnom prionula pripremanju ručaka, oni zaposleni rade, a dobar dio ih je i u - zatvoru. Lakše će čovjek ovdje susresti novinara nego poštara ili znatiželjnog susjeda.

Kao dokaz, eto već ekipe Slobodne Dalmacije i fotografske agencije Cropix, dežuraju ispred kuće Gordane Friščić ne bi li je privoljeli da im ispriča zašto je skrivala fra Šimu u svojem stanu.

Goran Sudarević, bježi zbog sumnje da je organizirao otmicu

Svi se prisjećaju dana kada se tako čekalo Ivu Sanadera, ili pogledom pratilo policiju koja iz vile u Kozarčevoj iznosi vrijedne umjetnine, koje su danas u opusu imovine kojom Sanaderovi ne mogu raspolagati. Bilo je toliko hladno da su novinari, ne bi li se ugrijali, sjedili u upaljenim automobilima, što je dio susjeda toliko iritiralo da su nam čak i prijetili. Drugi, ljubazniji, donosili bi čaj, kuhano vino i medenjake.

Dolje loši, gore dobri

Nedaleko od Sanaderove vile živio je i Goran Sudarević, bogati trgovac umjetninama koji je na međunarodnoj policijskoj tjeralici. U bijegu je od listopada prošle godine kada je uhićena grupa njegovih ljudi, osumnjičenih za pokušaj otmice bogatog poduzetnika Krešimira Čorka, sina osnivača Instituta za nuklearnu energiju i zeta odvjetnika Marijana Hanžekovića.

Čedo Prodanović, odvjetnik koji brani bivšeg premijera

Tada je pri pokušaju bijega iz Hrvatske uhićena njegova nevjenčana supruga Bernarda Čanžar (45), vlasnica poznatoga zagrebačkog frizerskog salona Planet Berni. Nju je granična policija uhitila na Bregani. U torbici je imala oko 20.000 eura i avionsku kartu za Južnu Ameriku. Navodno je i Sudarević pobjegao u toplije krajeve, pa je čak i lociran jednom na Karibima, no još nije uhićen.

Sve su to poznati stanovnici Kozarčeve koji su završili na stranicama crne kronike i iza rešetaka. Možda sada ne čudi zašto je svojevremeno svoju kuću u toj ulici prodao bivši ministar vanjskih poslova, HDZ-ovac Miomir Žužul. S takvim stvarima, mislio je valjda, nije se za šaliti.

- A ma, niste shvatili. Ima jedna podudarnost. Svi su ti slučajevi u kućama u donjem dijelu Kozarčeve. Mi gore smo dobri, a ovi dolje su pokvareni jer su preblizu centru grada - objašnjavaju nam stanovnici gornje Kozarčeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:11