OTVORENO

Bubaš: ‘Htjeli smo u ožujku imati milijun cijepljenih‘; Trobonjača: ‘Sputnjik V je kvalitetno cjepivo‘

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ kazala je da se kašnjenje cjepiva događa zbog kombinacije faktora
 HRT

U HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" o cijepljenju i cjepivu protiv koronavirusa govorili su Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog javnog zavoda, Ante Cvitković, voditelj Službe za epidemiologiju i javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, Zlatko Trobonjača, imunolog iz KBC-a Rijeka i Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Bubaš odgovarajući na pitanje koliko Hrvatska zaostaje od prvotnog plana cijepljenja je kazala da je u Hrvatskoj s dvije doze cijepljeno gotovo 40 tisuća ljudi, a plan je bio drugačiji.

- On je previđao veće isporuku cjepiva, sve se usporilo, ali svi kaskaju za ostvarenjem koje su željeli. Hrvatska je željela u ožujku imati milijun cijepljenih. To ćemo očito morati malo pričekati - kazala je Bubaš.

- Kašnjenje je kombinacija više faktora. AstraZeneca je dala naznake da će biti prvo cjepivo koje će biti registrirano, no na kraju je treće registrirano. Pfizer je prvi registriran i onda je bila i velika potražnja. Oni su očito odlučili da moraju presložiti svoje proizvodne kapacitete i nastao je velik zastoj u isporuci. Sad smo tu gdje jesmo i radimo što bolje možemo u zadanim okolnostima - dodala je.

U Hrvatskoj počinje cijepljenje i trećim cjepivom, kojega smo kupili najviše, AstraZenecinim. Njime će se cijepiti i stariji od 65 godina iako su neke europske zemlje od toga odustale jer nema dovoljno podataka o učinkovitosti za tu dobnu skupinu.

- Danas smo dobili 1800 AstraZenecinog cjepiva, 1000 Moderninog, a sutra i 2340 Pfizerovog cjepiva. Moramo se prilagoditi okolnostima i nitko ne može predvidjeti kojom će dinamikom dolaziti cjepivo - kazala je Karin.

Dodala je da je zanimanje ljudi za cijepljenje u Splitsko-dalmatinskoj županiji porastao i zasad se ne može zadovoljiti interes količinama koje pristižu.

- Stiglo je 600 doza AstraZenecina cjepiva i 300 doza Moderninog. Sutra očekujemo preko 700 doza cjepiva Pfizer koje je namijenjeno za drugu dozu onih koji su tim cjepivom procijepljeni prvom dozom - kazao je Cvitković.

- Zanimanje za cijepljenje prema procjenama je po ambulanti 100-200 osoba starijih od 65 godina. U tijeku su predbilježbe i ostalih dobnih skupina. Čak i štićenici domova za starije, kao i neki liječnici koji su bili ranije skeptični sada mijenjaju mišljenje - dodao je i kazao kako smatra da će biti sve više zainteresiranih.

Trobonjača je govorio o uspješnosti AstraZenecinog cjepiva među starijom populacijom.

- Osobe starije od 65 godina trebali bi se cijepiti s AstraZenecinim cjepivom i ne čekati neko drugo jer se u tom razdoblju mogu inficirati. Cijepeći se ovim cjepivom ne bi dobili slabe ili nikakve nuspojave, a dobili bi adekvatnu imunost. Sigurno je da se radi o kvalitetnom cjepivu koje nema štetne učinke i koje će kod starijih osoba dati adekvatnu imunost i smanjiti zaraznost i naravno teže oblike i time smrtnost - dodao je Trobonjača.

Na pitanje jesu li se sada našli u nezgodnoj poziciji, a moraju cijepiti starije AstraZenecinim cjepivom Ban Toskić kazala je da su mjesecima preplavljeni s različitim informacijama i izjavama u medijima.

- Mi liječnici obiteljske medicine nismo sudjelovali u nabavi cjepiva ni u izradi plana cijepljenja, što nam je izrazito žao. Držat ćemo se onoga što je odlučila EMA, Hrvatska agencija za lijekove, ono što preporučuju vodeći stručnjaci i institucije u Hrvatskoj. Pacijenti nas danonoćno zovu, imaju puno dilema. Jedni se javljaju za cijepljenje, drugi odustaju, pitaju koje ćete cjepivo dobiti, kada ćete me zvati, hoćete li me zvati u prvoj grupi, mogu li se cijepiti i članovi obitelji istovremeno. Mi nemamo odgovor na niti jedno to pitanje. Niti jedan obiteljski liječnik u Hrvatskoj ne zna kada će početi cijepiti, kojim cjepivom, kojim tempom - naglasila je Ban Toskić u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno".

Dodala je da su zazivali drugačiji plan cijepljenja - organiziranje punktova, mobilnih timova, osnivanje digitalne pratforme, ali to se do sada nije ostvarilo iako su ih neke županije shvatile ozbiljno.

Bubaš je sve to izlaganje Ban Toskić usporedila s osjećajem kad se peče kolač.

- Onda vam fali jedna stvar. Moram se obući i otići u trgovinu po to ako želim taj kolač, našalila se Bubaš.

- Puno ste nabrojali. Ništa od toga nije nemoguće i to je zapravo najbolje od svega. Može se sve riješiti, na svemu se radi. Ne smijemo zaboraviti kako je biti obiteljski liječnik kruh sa sedam kora. U ovim izvanrednim okolnosti zahtijeva još 1% napora više da se cijepljenje provede jer nam je to u javnozdravstvenom interesu, rekla je Bubaš.

- Platforma je u izradi, profunkcionirati će krajem ovog tjedna i početkom idućeg, dodala je.

- Mobilni punktovi jesu predviđeni, ali kako cjepiva nema dosta, o tome se ne priča javno. Kolege će na terenu dobiti informacije. Moramo uložiti jedan dodatni napor. Svi koji su predviđeni kao cjepitelji će cijepiti i svi će biti uključeni u rad mobilnih punktova, rekla je Bubaš, a Ban Toskić je rekla da je upoznata s informacijom.

- Morat ćemo sve pacijente zamoliti za strpljenje ako će cjepivo ovako sporo stizati. Očekujemo konkretan i transparentan kriterij po kojem ćemo pacijente grupirati. Nama će ovo biti težak period i morat ćemo svi imati razumijevanja i strpljenja, rekla je Ban Toskić.

Bubaš je rekla kako kriteriji postoje, ali i da tu temu treba još definirati i zajednički razraditi te dodala da se ne kasni s time.

- U Splitsko-dalmatinskoj županiji smo isplanirali punktove i organizirali i po otocima i u Splitu i u Zagori. Nisu aktivirani zbog vrlo malih količina cjepiva. Punktovi će se aktivirati čim dođe više cjepiva, rekla je Karin.

Cvitković je potom govorio o brojkama koje su, kako je rekao, cijepljenje dokaz zajedničkog rada svih liječnika.

- U Brodsko-posavskoj županiji imamo oko 70 ordinacija obiteljske medicine, 4 epidemiologa i šest liječnika školske medicine. Za sada je ta suradnja više nego dobra. Organizirali smo mobilne timove koji idu cijepiti u udomiteljske obitelji i domove za starije i nemoćne, rekao je Cvitković.

- Naša zemlja očigledno prati EU i odluke Unije. EU je ušla u razgovore s Rusijom po cjepivo Sputnjik V. Može se očekivati da će se ti razgovori nastaviti. Radi se o kvalitetnom cjepivu, daje visoku zaštitu od preko 90%, sastoji se 2 različita adenovirusa. Što se tiče kvalitete cjepiva, možemo vidjeti da cjepivo nije štetno i da bi se moglo koristiti u našoj populaciji. EU je od početka orijentirana zapadnim kompanijama. I sad, nisu se držale izvornog dogovora pa smo u situaciju da nemamo dosta cjepiva, smatra Trobonjača.

Na pitanje s kojim bi se cjepivom cijepio da može birati rekao je da bi se cijepio prvim cjepivom koje bi mu bilo dostupno. Na dodatno pitanje da su mu sva tri cjepiva na stolu koje bi odabrao Trobonjača je diplomatski odgovorio kako bi vjerojatno zažmirio i odabrao jedno nasumce.

Bubaš je rekla kako se nada da bi mlađi od 65 godina i oni koji nemaju nikakvih kroničnih bolesti, a žele se cijepiti, doći na red do ljeta.

Na kraju emisije liječnica Ban Toskić naglasila je kako je cijepljenje jedini izlaz iz ove grozne situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:33